Wykonanie
Nie ma to jak domowe
ciasteczka :) Nie wiem jak to działa, ale pieczenie takich zawsze nastraja człowieka optymistycznie. Dzisiejsze
ciastka o mocno
kawowym smaku, bardzo delikatne i kruche, to wymarzony dodatek do
kawy.
Składniki :125 g.
masła3/4 szklanki
cukru pudru1,5 szklanki
mąki pszennej3
żółtka1/2 łyżeczki pasty waniliowej (lub kilka kropli
olejku)szczypta
soli3 łyżeczki drobnej
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
cukru pudru do podsypania + dodatkowy
cukier na oprószenie
ciasteczekPrzygotowanie:Miękkie
masło ucieram z
żółtkami,
solą,
cukrem i pastą
waniliową na gładką, aksamitną masę, po czym stopniowo dodaję
mąkę i mieszam ciasto łyżką. Gdy składniki się połączą przekładam ciasto na stolnicę podsypaną
mąką i zagniatam w kulę. Schładzam przez godzinę.Mieszam
kawę z 2 łyżkami
cukru, wysypuję mieszankę na stopnicę, wykładam ciasto i rozwałkowuję je na grubość ok. 3-4 mm, przekładając by obie strony pokryły się mieszanką. Roluję ciasto w wałek i kroję w kawałki ok. 1,5 cm grubości, po czym spłaszczam je dłonią i nożem dzielę na pół. Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 20 minut.Po ostudzeniu
ciasteczka dodatkowo oprószam
cukrem pudrem.Przepis autorski.