Wykonanie
Proste, lecz smaczne kruche
ciasteczka, których nie może zabraknąć podczas świąt. Co najlepsze, można ich wykonanie zostawić dzieciom - nie zrobią może tak wymyślnych kształtów, ale będą miały frajdę, a nam pozostawią sporo czasu na przygotowanie świątecznych potraw. Co ważne - z wiatraczkami i chruścikiem jest trochę pracy... dla dzieci polecam więc zwykłe foremki ;-).Składniki (na dużą porcję
ciastek):500 g
mąki pszennejpół łyżeczki
cynamonu250 g
masła, zimnego i posiekanego1 łyżka
oleju130 g
cukru pudru5
żółtekPonadto:
żółtko do posmarowania
mak (suchy) i
cukier kryształ do posypaniaWszystkie składniki szybko zagnieść (można też wyrobić w malakserze). Z ciasta ufomować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczę. Włożyć do lodówki na godzinę czasu.Po tym czasie ciasto rozwałkować na 3 mm grubości, lekko podsypując
mąką, wycinać
ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem. Smarować
żółtkiem, posypywać
makiem i
cukrem.Przykłady:Wiatraczki: ciasto pokroić na kwadraty, każdy naciąć na rogach i zagiąć tak, aby powstał wiatraczek, posmarować
żółtkiem, posypać
cukrem i
makiem.Chruścik: ciasto bardzo
ostrym nożem pokroić na wąskie (5 mm) paski; posmarować z jednej strony
żółtkiem, posypać
makiem i
cukrem, nadać kształt kręcąc delikatnie
ciastem wokół własnej osi, aby powstały sprężynki.Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.* Uwaga: ciasto jest bardzo kruche, należy obchodzić się z nim bardzo delikatnie.Smacznego :-).