Wykonanie
Gęsty, zawiesisty, aromatyczny sos i miękkie, soczyste, rozpływające się w ustach
mięso. Może być coś lepszego?
Składniki :Ok. 1,5 kg
mięsa wołowego z
łopatki lub
szynki5-6
cebul10 ząbków
czosnku2 łyżki mielonej
słodkiej papryki1 spora
marchewka starta na grubej tarcekilka łyżek
mąki5
liści laurowycholej do smażeniaszczypta
cynamonusól ,
pieprz do smaku3/4 litra
bulionu wołowegoPrzygotowanie :Oczyszczone
mięso kroję w duże kawałki i każdy lekko oprószam
mąką, smażę partiami aż się zrumienią. Przekładam do garnka z grubym dnem. Zalewam
mięso bulionem, dodaję
liście laurowe, startą
marchew i
cebule, które pokrojone w dużą kostkę przesmażam wcześniej na tej samej patelni, na której smażyłam
mięso. Duszę
mięso ok. 2 godziny na wolnym ogniu, po czym dodaję
czosnek posiekany na plasterki,
paprykę i
cynamon, doprawiam
solą i
pieprzem. Duszę jeszcze ok. godziny. Podaję z
chlebem lub z czeskim knedlem, albo jako wspaniałą część skladową placka po węgiersku :)