Wykonanie
Dorsz przygotowany na indyjską nutę, a żeby danie było bardziej pożywne dołożyłam pokrojoną w grubą kostę
cukinię.
Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało.Skoro
imbir,
czosnek i
mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym
mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z
dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie.

Składniki:400-500 g
filetu z dorsza200 g
mleka kokosowego1 ząbek
czosnku4-5 cm kawałek
imbiruliście kafir lub
sok z cytrynysól,
pieprz cayenne,
pieprz cytrynowykumin na czubek noża1 czubata łyżka
koncentratu pomidorowegochili - opcjonalnie
olejzielenia -
kolendra lub
szczypiorekWykonanie:
filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić
sokiem z cytryny, posolić, oprószyć
pieprzem cytrynowym i odstawić z
cukinii odkroić piętki, przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół i pokroić w 2-cm kawałki
czosnek i
imbir obrać, następnie pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dołożyć
cukinię i podsmażać razem przez 3-4 minuty. Rozprowadzić
koncentrat pomidorowy, dolać
mleko kokosowe i dodać
przyprawy. Doprowadzić do wrzeniadodać kawałki
dorsza, pogotować kilka minut, wyłączyć ogień i zostawić całość pod przykryciem na płycie, by
ryba doszłapodawać z
ryżem basmati, posypać
zieleninąSMACZNEGO !