Wykonanie
Bardzo stary przepis, ten sernik obowiązkowo pojawiał się na świątecznym
stole przed wielu laty. Zawsze był bogato usiany
rodzynkami i
skórką pomarańczową, a pieczony zawsze w dużej prostokątnej formie. Od dawna przymierzałam się do tego przepisu, ale od upieczenia sernika z tego przepisu powstrzymywała mnie koszmarna ilość
masła w
masie serowej - dokładnie cała kostka. Pokusiłam się o mały eksperyment, dodatek
masła opuściłam całkowicie ( w zamian użyłam tłustego
twarogu) i zrezygnowałam z ubijania piany. Całe
jajka z dodatkiem
cukru ubiłam na puszysty kogel -
mogel i połączyłam go z
serem. Sernik jest dużo lżejszy, mniej kaloryczny, a tak samo pyszny. Ponieważ miało być świątecznie do kruszonki dodałam
przyprawę piernikową i sernik zyskał kapitalny piernikowy, świąteczny aromat. Już nie
powiem jak pachniał dom podczas pieczenia, bo sami możecie to sprawdzić. Sernik z rodzinnego domu, mimo upływu czasu i dokonanych modyfikacji nadal czaruje i smakiem i wyglądem.Składniki na kruszonkę piernikową:250 g
mąki70 g
cukru pudru125 g
masła1 - 2 czubate łyżki
kakao1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżeczki
przyprawy piernikowej1
jajko MSkładniki na masę
serową:1 kg
sera5
jajek1 czubata łyżka
mączki ziemniaczanej200 - 220 g drobnego
cukru1 łyżka domowego
cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowejrodzynki lub inne
bakalie - opcjonalnie i wedle uznaniaWykonanie:
mąkę przesiać, dodać
cukier puder,
kakao,
przyprawę piernikową i
proszek do pieczenia - wymieszać, następnie połączyć z
masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarceprzygotować okrągłą foremkę, najlepiej wysoką, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie, niestety stygnąc opada. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować
masłemjajka z
cukrem ubić na puszysty kogel -
mogel.
Ser zmisować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite
jajka. Wmieszać
cukier waniliowy i
mączkę ziemniaczaną. Na końcu wedle uznania dodać
bakaliekruche ciasto podzielić na 2 części. Połowę zetrzeć na spód tortownicy, wylać masę
serową i na wierzch zetrzeć resztę
kakaowego ciastapiec w 180`C około 75 minut. Studzić powoli, najpierw w uchylonym piekarniku, następnie na kratceprzed podaniem schłodzićŻYCZĘ SMACZNEGO .