ßßß Cookit - przepis na Piernikowy sernik królewski

Piernikowy sernik królewski

nazwa

Wykonanie

Bardzo stary przepis, ten sernik obowiązkowo pojawiał się na świątecznym stole przed wielu laty. Zawsze był bogato usiany rodzynkami i skórką pomarańczową, a pieczony zawsze w dużej prostokątnej formie. Od dawna przymierzałam się do tego przepisu, ale od upieczenia sernika z tego przepisu powstrzymywała mnie koszmarna ilość masła w masie serowej - dokładnie cała kostka. Pokusiłam się o mały eksperyment, dodatek masła opuściłam całkowicie ( w zamian użyłam tłustego twarogu) i zrezygnowałam z ubijania piany. Całe jajka z dodatkiem cukru ubiłam na puszysty kogel - mogel i połączyłam go z serem. Sernik jest dużo lżejszy, mniej kaloryczny, a tak samo pyszny. Ponieważ miało być świątecznie do kruszonki dodałam przyprawę piernikową i sernik zyskał kapitalny piernikowy, świąteczny aromat. Już nie powiem jak pachniał dom podczas pieczenia, bo sami możecie to sprawdzić. Sernik z rodzinnego domu, mimo upływu czasu i dokonanych modyfikacji nadal czaruje i smakiem i wyglądem.
Składniki na kruszonkę piernikową:
250 g mąki
70 g cukru pudru
125 g masła
1 - 2 czubate łyżki kakao
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 jajko M
Składniki na masę serową:
1 kg sera
5 jajek
1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej
200 - 220 g drobnego cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
rodzynki lub inne bakalie - opcjonalnie i wedle uznania
Wykonanie:
mąkę przesiać, dodać cukier puder, kakao, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia - wymieszać, następnie połączyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce
przygotować okrągłą foremkę, najlepiej wysoką, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie, niestety stygnąc opada. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować masłem
jajka z cukrem ubić na puszysty kogel - mogel. Ser zmisować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka. Wmieszać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną. Na końcu wedle uznania dodać bakalie
kruche ciasto podzielić na 2 części. Połowę zetrzeć na spód tortownicy, wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę kakaowego ciasta
piec w 180`C około 75 minut. Studzić powoli, najpierw w uchylonym piekarniku, następnie na kratce
przed podaniem schłodzić
ŻYCZĘ SMACZNEGO .
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/12/piernikowy-sernik-krolewski.html