Wykonanie
Kolejne wydanie słodkiej niedzieli - czyli standardowo, kawałek ciasta do
kawy. Ja w styczniu zamieniam ciasto na
owoce, ale gwarantuje Wam, że sernik pyszny :)

Ciasto:1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukrupół kostki
masła roślinnego2 łyżki
kakaopół łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
mlekaMąkę przesiewamy do miski, dodajemy
cukier,
kakao,
proszek do pieczenia i
masło pokrojone w Kostkę. Zagniatamy, powoli dodając
mleko. Gdy ciasto będzie
mieć zwartą konsystencję, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.Masa serowa:kilogram
serapół kostki
masła6 jajłyżka
mąki ziemniaczanejłyżka budyniu
waniliowego1,5 szklanki
cukru pudrucukier waniliowyskórka pomarańczowarodzynkiDo miksera przekładamy
ser i
masło. Ucieramy.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Żółtka dodajemy do masy serowej, a
białka ubijamy na sztywną pianę.Pozostałe składniki, czyli
mąkę ziemniaczaną,
budyń,
cukier puder i
cukier waniliowy oraz
skórkę pomarańczową i
rodzynki dodajemy do masy serowej, ponownie ucieramy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy delikatnie pianę z
białek i bardzo powoli mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę ścieramy na tarce z grubymi oczkami połowę ciasta. Na to wykładamy masę
serową, a na nią ścieramy drugą połowę ciasta.Sernik pieczemy ok. godziny w 180 stopniach. Następnie po upieczeniu pozostawiamy na ok. 30 minut do wystygnięcia.

