ßßß
Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukrupół kostki masła roślinnego2 łyżki kakaopół łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek mlekaMąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, kakao, proszek do pieczenia i masło pokrojone w Kostkę. Zagniatamy, powoli dodając mleko. Gdy ciasto będzie mieć zwartą konsystencję, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.Masa serowa:kilogram serapół kostki masła6 jajłyżka mąki ziemniaczanejłyżka budyniu waniliowego1,5 szklanki cukru pudrucukier waniliowyskórka pomarańczowarodzynkiDo miksera przekładamy ser i masło. Ucieramy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy serowej, a białka ubijamy na sztywną pianę.Pozostałe składniki, czyli mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier puder i cukier waniliowy oraz skórkę pomarańczową i rodzynki dodajemy do masy serowej, ponownie ucieramy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy delikatnie pianę z białek i bardzo powoli mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę ścieramy na tarce z grubymi oczkami połowę ciasta. Na to wykładamy masę serową, a na nią ścieramy drugą połowę ciasta.Sernik pieczemy ok. godziny w 180 stopniach. Następnie po upieczeniu pozostawiamy na ok. 30 minut do wystygnięcia.
