ßßß Cookit - przepis na Sernik na ciemnym spodzie

Sernik na ciemnym spodzie

nazwa

Wykonanie

Kolejne wydanie słodkiej niedzieli - czyli standardowo, kawałek ciasta do kawy. Ja w styczniu zamieniam ciasto na owoce, ale gwarantuje Wam, że sernik pyszny :)
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
pół kostki masła roślinnego
2 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, kakao, proszek do pieczenia i masło pokrojone w Kostkę. Zagniatamy, powoli dodając mleko. Gdy ciasto będzie mieć zwartą konsystencję, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Masa serowa:
kilogram sera
pół kostki masła
6 jaj
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka budyniu waniliowego
1,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
skórka pomarańczowa
rodzynki
Do miksera przekładamy ser i masło. Ucieramy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy serowej, a białka ubijamy na sztywną pianę.
Pozostałe składniki, czyli mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier puder i cukier waniliowy oraz skórkę pomarańczową i rodzynki dodajemy do masy serowej, ponownie ucieramy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy delikatnie pianę z białek i bardzo powoli mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę ścieramy na tarce z grubymi oczkami połowę ciasta. Na to wykładamy masę serową, a na nią ścieramy drugą połowę ciasta.
Sernik pieczemy ok. godziny w 180 stopniach. Następnie po upieczeniu pozostawiamy na ok. 30 minut do wystygnięcia.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/01/sernik-na-ciemnym-spodzie.html