Wykonanie

Nie znam nikogo kto by nie lubił pierogów z
kapustą i
grzybami, nawet zagorzali mięsożercy nie pogardzą tym przysmakiem.W moim domu nie podawało się pierogów do wieczerzy wigilijnej, za to uszka z
grzybami owszem i to w ilościach hurtowych. Pierogami za to zajadam się z lubością cały okragły rok. W zależności od farszu jakim je nadziejemy, moga stanowić codzienny, prosty posiłek lub być ozdobą najwykwintniejszego stołu. Te z
kapustą i
grzybami tradycyjnie pojawią się na
stole wigilijnym w wielu domach. A ponieważ je się także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu, by sprawić radośc najbliższym. Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy. Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych
orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej, a farsz zyska niesamowitą głebię smaku.Składniki na ciasto:

3 szklanki
mąki orkiszowej (2 szklanki
mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej)1
jajko lub samo
żółtko3/4 szklanki ciepłej
wodysólSkładniki na farsz:600-700 g
kiszonej kapusty40-50 g
suszonych grzybów1
cebula2 łyżki
masła ghee3-5 łyżek mielonych
orzechów laskowych1
jajkonatka zielonej
pietruszki,
majeranekWykonanie:
grzyby dokładnie wypłukać, zalać niewielką ilością
wody i pozostawić do namoczenia przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić na sitku, posiekać
kapustę kiszoną zalać
wodą z
grzybów i gotować do miękkości około 20-30 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować cały płyn
cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na
maśle. Dodać posiekane
grzyby i przesmażyć razem z
cebulą. Dodać
kapustę.
solą i
pieprzem. Ostudzić. Posiekać farsz lub przepuścić przez maszynke do
mielenia mięsa na grubym sitku. Do farszu wbić
jajko, dodać
orzechy laskowe ,
natkę zielonej
pietruszki,
majeranek i dokładnie wymieszać. Dodatek
orzechów laskowych ( zamiast dodatku
bułki tartej )
doda nie tylko aromatu ale wchłonie nadmiar wilgoci z farszu poprawiając jego strukturę i ułatwiając lepienie pierogów
mąki przesiać na stolnicę, dodać szczyptę
soli,
jajko i powoli wlewając
wodę wyrabiać. Na lekko posypanej
mąką stolnicy rozwałkować 1-szy kawałek ciasta na grubośc 2 mm.Szklanką lub foremką wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdy krążek nakładać dużą porcję farszu, składać ciasto na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów, tak by farsz nie dostał się pomiedzy brzegi ciasta. Po sklejeniu pieroga uformować falbankę. Tak samo postępować z kolejnymi porcjami ciasta. Ciasto pozostałe po wykrojeniu krążków należy ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać kolejne pierogipierogi wkładać partiami na wrzącą, osoloną
wodę. Do
wody można dodać
olej, by pierogi się nie sklejały. Czasami zamieszać, by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.podawać okraszone przysmażoną
cebulką z
boczkiem. Wigilijne postne pierogi oczywiście podawać bez
boczkuŻYCZĘ SMACZNEGO!