ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi

Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi

nazwa

Wykonanie

Nie znam nikogo kto by nie lubił pierogów z kapustą i grzybami, nawet zagorzali mięsożercy nie pogardzą tym przysmakiem.W moim domu nie podawało się pierogów do wieczerzy wigilijnej, za to uszka z grzybami owszem i to w ilościach hurtowych. Pierogami za to zajadam się z lubością cały okragły rok. W zależności od farszu jakim je nadziejemy, moga stanowić codzienny, prosty posiłek lub być ozdobą najwykwintniejszego stołu. Te z kapustą i grzybami tradycyjnie pojawią się na stole wigilijnym w wielu domach. A ponieważ je się także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu, by sprawić radośc najbliższym. Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy. Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej, a farsz zyska niesamowitą głebię smaku.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki orkiszowej (2 szklanki mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej)
1 jajko lub samo żółtko
3/4 szklanki ciepłej wody
sól
Składniki na farsz:
600-700 g kiszonej kapusty
40-50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki masła ghee
3-5 łyżek mielonych orzechów laskowych
1 jajko
natka zielonej pietruszki, majeranek
Wykonanie:
grzyby dokładnie wypłukać, zalać niewielką ilością wody i pozostawić do namoczenia przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić na sitku, posiekać
kapustę kiszoną zalać wodą z grzybów i gotować do miękkości około 20-30 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować cały płyn
cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekane grzyby i przesmażyć razem z cebulą. Dodać kapustę. solą i pieprzem. Ostudzić. Posiekać farsz lub przepuścić przez maszynke do mielenia mięsa na grubym sitku. Do farszu wbić jajko, dodać orzechy laskowe ,natkę zielonej pietruszki, majeranek i dokładnie wymieszać. Dodatek orzechów laskowych ( zamiast dodatku bułki tartej ) doda nie tylko aromatu ale wchłonie nadmiar wilgoci z farszu poprawiając jego strukturę i ułatwiając lepienie pierogów
mąki przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, jajko i powoli wlewając wodę wyrabiać. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować 1-szy kawałek ciasta na grubośc 2 mm.Szklanką lub foremką wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdy krążek nakładać dużą porcję farszu, składać ciasto na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów, tak by farsz nie dostał się pomiedzy brzegi ciasta. Po sklejeniu pieroga uformować falbankę. Tak samo postępować z kolejnymi porcjami ciasta. Ciasto pozostałe po wykrojeniu krążków należy ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać kolejne pierogi
pierogi wkładać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Do wody można dodać olej, by pierogi się nie sklejały. Czasami zamieszać, by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
podawać okraszone przysmażoną cebulką z boczkiem. Wigilijne postne pierogi oczywiście podawać bez boczku
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/12/orkiszowe-pierogi-z-kapusta-grzybami-i.html