ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
300g maki pszennej tortowej
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli
Na farsz:
400g kiszonej kapusty
około 10 suszonych grzybów
łyżka masła klarowanego
mała biała cebula
łyżeczka mąki
Okrasa:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże białe cebule
SPOSÓB WYKONANIA:
Farsz: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy.
Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy mąkę i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając co pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przestudzamy i drobno siekamy.
Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi można zamrozić lub gotować od razu.
Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę.
Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/12/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html