Wykonanie
Pierogi pojawiają się tradycyjnie na wielu
polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z farszem z
buraczków i leśnych
grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko spotykane są w takim połączeniu. A szkoda bo są naprawdę przepyszne!

Składniki:Na ciasto:300g
maki pszennej tortowej
żółtko jajka160ml gorącej
wody50g miękkiego
masłaszczypta
soliNa farsz:3 średnie
burakiokoło 10
suszonych grzybówłyżka
masłasól,
czarny pieprzOkrasa:2 łyżki
oliwy z oliwek2 duże białe
cebuleWykonanie:Farsz:
Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1h. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Grzyby moczymy prze noc małej ilości
wody. Gotujemy i drobno siekamy. Łączymy z
burakami i łyżka roztopionego
masła. Doprawiamy
sola i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.Ciasto: Z
mąki,
żółtka,
masła,
wody i szczypty
soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.Na patelni rozgrzać
oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną
cebulkę.Pierogi podawać polane tłuszczem z
cebulką.