Wykonanie
Pyszna, wigilijna
kapusta z
grzybami. Przez lata gotowałam
kapustę bez
grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak
kapusta z
grzybami pojawiła się na naszym
stole. Użyłam
kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie
kapusty, ale ja nigdy tego nie robię.Przepis wg książki " W staropolskiej kuchni i przy polskim
stole"
Maria Lemnis i Henryk Vitry

składniki1 kg
kiszonej kapusty2 szklanki
wody50 - 80 g
suszonych grzybów1
cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki
masła1 łyżka
mąkiprzygotowanie
Grzyby szybko opłukać zimną
wodą, zalać niewielką ilością
wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.Następnego dnia
kiszoną kapustę zalać 2 szklankami
wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się moczyły, ugotować do miękkości
suszone grzyby. Ugotowane
grzyby pokroić na cienkie paseczki i razem z
wywarem dodać do ugotowanej
kapusty. Na patelni rozpuścić 2 łyżki
masła, rozprowadzić
mąkę, chwilę podsmażać ale nie pozwolić aby
mąka zbrązowiała. Tak zrobioną zasmażkę dodać do
kapusty i zagotować wszystko, cały czas mieszając.
Cebulę usmażyć na złoty kolor i dodać do
kapusty. Posolić, popieprzyć do smaku i jeszcze przez chwilę gotować, ponieważ potrawa powinna być gęsta. Smacznego!




