Wykonanie
Cabbage rolls

Składniki.

37,5 dag
mąki2
jaja1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
masła6 łyżek
wody2 dag
grzybów suszonych1
cebula25 dag
kapusty kiszonej3
goździki5 ziaren jałowcaWykonanie.Zagnieść gładkie ciasto z
mąki, jaj, stopionego
masła,
wody i
soli. Przykryć i odstawić.Przygotować
kapustę.
Cebulę naszpikować
goździkami.
Kapustę posiekać.Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej
grzyby,wymieszać ,wlać 200 ml
wody i dusić około 20 minut.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć równomiernie
kapustę i zrolować wzdłuż pomagając sobie matą.Roladę pokroić w 4-ro centymetrowe części.Roladki ułożyć w wysmarowanej
masłem brytfance i podlać
wodą na 3 cm wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut.Doskonale smakują z
sosem grzybowym.W wersji niepostnej zamiast
grzybów ,
daję boczek.