Wykonanie

Köttbullar to znak rozpoznawczy szwedzkiego koncernu IKEA. W Szwecji to danie jest tak popularne jak nasze kotlety mielone. Osobiście w IKEA nigdy ich nie
jadłam (zawsze odstrasza mnie zapach ich kuchni, jak z PRL-owskiej stołówki) zapewniam jednak, iż moje mini kotleciki są na pewno po stokroć smaczniejsze. Tradycyjne szwedzkie przygotowuje się z
mielonego miesa, moje natomiest są z
dorsza i na pewno nikt się im nie oprze, ze smakiem spałaszują je również najmłodsi. Są naprawdę pyszne. Podałam je bardzo tradycyjnie, z
sosem pieczarkowym, ziemniaczanym i
ćwikłą. Bardzo proste, niekłopotliwe w przygotowaniu, polecam!

Składniki:500 g
fileta z dorsza1 mała
cebulka1
jajko1 łyżka
kaparów2 łyżki posiekanego
koperku1
cytryna bio3-4 łyżki
bułki tartejsól,
pieprzolej do smażeniaSkładniki na sos:200-300 g
pieczarek1/2
cebuli100 - 150 g
śmietany kremówkiWykonanie:
rybę pozbawioną skóry pokroić
ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać. Skropić
sokiem z cytryny, posolić i oprószyć
pieprzem.
Cebulkę obrać i również pokroić w drobna kosteczkę.
Kapary odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać
jajko i
bułkę tartą. Uformować 18 małych kulek, obtoczuć je w
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
oleju 6-8 minut do zrumienienia
cebulkę obrać, drobno pokroić, zeszklić na patelni, dołożyć pokrojone
pieczarki i dusić razem, aż do wyparowania
wody, następnie wlać
śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)kotleciki z
dorsza podawać z
sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanymŻYCZĘ SMACZNEGO!Uwagi: w wersji szwedzkiej kotleciki podaje się koniecznie w towarzystwie
żurawiny. W światecznym wydaniu
żurawina występuje z
bitą śmietaną. ml
śmietanki kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać
konfiturę żurawiną ze słoiczka. Podawać schłodzoną