ßßß Cookit - przepis na Sałatka z czarnej soczewicy i pestek granatu

Sałatka z czarnej soczewicy i pestek granatu

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubisz odkrywać nowe smaki ta sałatka jest dla Ciebie. Danie wegeteriańskie, zdrowe i ciekawe w smaku. To świetny sposób na wykorzystanie czarnej soczewicy i pestek owocu granatu. Jednocześnie ciekawa inspiracja na smaczny obiad, lunch lub obiadokolację. Sałatka pełna smaków, ale wszystkie składniki pozostają w pełnej harmonii. Mąż podejrzliwie spoglądał na obiadek, jak skosztował szybko poprosił o dokładkę.
Składniki:
200 g soczewicy Beluga (o czarnej soczewicy Beluga znajdziesz słowo tutaj)
1 cukinia
1 cebula
3 łyżki oliwy, oleju
1 mały granat
50 g suszonych daktyli
30 g orzechów nerkowca
4 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki Garam Masala
sól morska
pieprz z młynka
200 g jogurtu
1 gałązka mięty
Wykonanie:
ugotować soczewicę w podwójnej ilości wody około 20 minut. Wodę posolić pod koniec gotowania. Odcedzić i przstudzić
małą cukinię pokroić w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną cukinię i razem przesmażyć. Dołożyć do soczewicy
uwolnić pestki z gratnatu. Pokroić daktyle. Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni (użyłam gotowych z puszki, są jeszcze bardziej chrupkie). Pestki granatu, pokrojone daktyle i podprażone orzechy dołożyć do soczewicy
sok z limonki wymieszać z 2-ma łyżkami oliwy, miodem i garam-masala oraz solą i pieprzem. Dodać do sałatki i wymieszać, skosztować i ewentualnie dodać jeszcze sól i pieprz
umytą i odsączoną miętę drobno pokroić i wymieszać z jogurtem. Podawać razem z sałatką
UWAGI: w orginale widnieje przyprawa rodem z Płn.Afryki Ras-el-Hanout . W składzie ma podobne składniki jak indyjska Garam - Masala i jej właśnie użyłam, bo taką miałam na stanie. Przyprawa to właśnie kropka nad "i " potrawy
źródło: Natürlich-Kundenmagazin für Reformwaren, November 2014
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/11/saatka-z-czarnej-soczewicy-i-pestek.html