Wykonanie

Jeśli lubisz odkrywać nowe smaki ta
sałatka jest dla Ciebie. Danie wegeteriańskie, zdrowe i ciekawe w smaku. To świetny sposób na wykorzystanie czarnej
soczewicy i pestek
owocu granatu. Jednocześnie ciekawa inspiracja na smaczny obiad, lunch lub obiadokolację.
Sałatka pełna smaków, ale wszystkie składniki pozostają w pełnej harmonii. Mąż podejrzliwie spoglądał na obiadek, jak skosztował szybko poprosił o dokładkę.Składniki:200 g
soczewicy Beluga (o czarnej
soczewicy Beluga znajdziesz słowo tutaj)1
cukinia
1
cebula3 łyżki
oliwy,
oleju1 mały
granat50 g
suszonych daktyli30 g
orzechów nerkowca4 łyżki
soku z limonki1 łyżka
miodu1/4 łyżeczki
Garam Masalasól morskapieprz z młynka200 g
jogurtu1 gałązka
miętyWykonanie:ugotować
soczewicę w podwójnej ilości
wody około 20 minut.
Wodę posolić pod koniec gotowania. Odcedzić i przstudzićmałą
cukinię pokroić w kostkę. Pokrojoną w kostkę
cebulę zeszklić na
oliwie, dodać pokrojoną
cukinię i razem przesmażyć. Dołożyć do
soczewicyuwolnić pestki z
gratnatu. Pokroić
daktyle.
Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni (użyłam gotowych z puszki, są jeszcze bardziej chrupkie). Pestki
granatu, pokrojone
daktyle i podprażone
orzechy dołożyć do
soczewicysok z limonki wymieszać z 2-ma łyżkami
oliwy,
miodem i garam-
masala oraz
solą i
pieprzem. Dodać do sałatki i wymieszać, skosztować i ewentualnie dodać jeszcze
sól i
pieprzumytą i odsączoną
miętę drobno pokroić i wymieszać z
jogurtem. Podawać razem z
sałatkąUWAGI: w orginale widnieje
przyprawa rodem z Płn.Afryki Ras-el-Hanout . W składzie ma podobne składniki jak indyjska Garam -
Masala i jej właśnie użyłam, bo taką miałam na stanie.
Przyprawa to właśnie kropka nad "i " potrawyźródło: Natürlich-Kundenmagazin für Reformwaren, November 2014