Wykonanie

Binenstich to tradycyjne ciasto niemieckie.
Drożdżowe ciasto przełożone
waniliową masą budyniową, pokryte pyszną skarmelizowaną polewą
migdałową. Skradnie
serce i
kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje. Połączenie smacznego ciasta, chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu
daje wyjątkowy efekt. Spód
drożdżowy stanowi ciasto bardzo maślane typu brioszka, a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem
bitej śmietany. Znalazłam wersję typowo jesienną, bo z dodatkiem
jabłek i uboższą w kalorie, ponieważ dodatkiem do kremu budyniowego jest
twarożek zamiast
bitej śmietany.Składniki na spód:

230 g
mąki orkiszowej 6302
jajka20 g drobnego
cukru110 g
masła - z lodówki1,5 łyżeczki
drożdży instant1 płaska łyżeczka
soli2 łyżki
mlekaSkładniki na krem:1
budyń o smaku
waniliowym (na 0,5 l
mleka)200 ml
mleka + 50 ml2 łyżki
cukru250 g
twarożkuMasa
jabłkowa:

800 g
jabłek2 łyżki
soku z cytryny1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej50 ml
wodySkładniki na polewę
miodowo-
migdałową :75 g
masła30 ml
mleka70 g
cukru2 łyżki
miodu130 g
płatków migdałowychWykonanie:składniki na
ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.
Masło pokroić na małe kawałki i przy pracującym robocie dodawać po kawałeczku
masła, bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać, że ciasto się owarzyło. Zagniatać dalej, ciasto wchłonie całe
masło, stanie się sprężyste i błyszczące. Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości.wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym
mąką na wielkość i kształt blaszki. Powinno być równej grubości. Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, bok posmarować
masłem. Odstawić do napuszenia na 15 -30 minut
budyń wymieszać w 50 ml zimnego
mleka. Pozostałe 200 ml
mleka doprowadzić do wrzenia z 2 łyżkami
cukru i wlać rozmieszany
budyń, mieszając energicznie rózgą. Przykryć zwilżoną folią spożywczą i odstawić do przestudzenia
jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić na mniejsze kawałki. W szerokim rondlu podgrzać 2 łyżki
cukru z
sokiem cytrynowym, dołożyć
jabłka. Pogotować kilka minut.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością
wody i wmieszać do masy
jabłkowej. Odstawić do wystudzenia. Przestudzoną zblendować na gładki musprzygotowanie polewy - W rondelku umieścić
masło,
cukier,
miód i
mleko, nastepnie roztopić. Wmieszać
płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masy na napuszonym, wyrośniętym cieście równomiernie rozłożyć polewę
migdałową i piec w 180`C 22 minuty, do zbrązowienia
migdałów. Po wyjęciu z pieca obkroić rant jeszcze gorącego ciasta nożem ( koniecznie !), studzić w formie
serek wymieszać z 2-ma łyżkami
cukru i łyżka po łyżce wmieszać przy pomocy miksera wystudzony
budyńwystudzone ciasto przeciąć na pół. Na spodzie rozsmarować masę
jabłkową, na to równomiernie rozłożyć krem. Wierzchni placek przekrawamy na tyle części ile ma być póżniej porcji. Jeśli zrobimy to póżniej krem przy krojeniu będzie wypływał
bokiem. Przed podaniem schłodzićŻYCZĘ SMACZNEGO