Wykonanie
Pomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni -
dynia. Zdrowa, pyszna, niskokaloryczna. Każdy, kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwięcej dań do swojej diety. Teraz jest najlepszy na nią czas.
Dynia jest najsmaczniejsza, a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje
dyniowe. Zmiksowana
dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencję, a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego, lekko
ostrego smaku. Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek
orzechów włoskich.Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut. Ta śmieszna
dynia w kształcie
gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido. Ma smaczny, słodko -
orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne , także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry, ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy obieraniu, bomożna to uczynić zwykłym obierakiem do warzyw.

Składniki na 4-6 porcji:

połówka dyni Butternut1
cebula1 ząbek
czosnku2 cm świeżego
imbirusól,
pieprzgałka muszkatałowa - opcjonalnie1 łyżka
masła ghee700-800 ml
bulionu warzywnegoser gorgonzolagarstka
orzechów włoskichWykonanie:
dynię, obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkęobrać
cebulę,
czosnek i
imbir w garnku, w którym gotujesz zupę rozpuścić łyżkę
masła ghee i zeszklij
cebulę. Dołożyć posiekany
czosnek,
imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę
dynię. Mocno podpieccałość zalać
bulionem i gotować do miękkości około 15-20 minut na suchej patelni bez tłuszczu, cały czas mieszając podprażyć przez kilka minut
orzechy włoskie.
Orzechy przestudzić i posiekaćmiekką
dynię zmiksować, rozlać do miseczek. Dodać pokruszony
ser gorgonzola i posypać
orzechami włoskimipokruszony
ser bardzo łatwo rozpuści się w gorącej zupie. Istnieje też inna opcja podania kremu z gorgonzolą. W małym garnuszku podgrzać 2-3 łyżki
śmietany kremówki, dodać pokruszony
ser i mieszając do rozpuszenia, dodać go następnie do zupyŻYCZĘ SMACZNEGO !