Wykonanie
Jak już kiedyś
pisałam, zupy krem są moimi ulubionymi, a ta dyniowa szczególnie :) W sezonie na
dynie, grzechem byłoby nie kupić jej i nie zamienić w pyszne placuszki, zupę czy
konfiturę :) Ta zupa jest wyjątkowo sycąca, w sam raz na obiad i obiecuję, że wrażenia smakowe będą przy tym znakomite :)
Składniki:1 , 5 kg obranej (i pokrojonej w kostkę) dyni,2 litry
bulionu warzywnego (zrobionego wcześniej),4 duże
cebule,4 ząbki
czosnku,1 łyżeczka mielonego
imbiru,4 łyżki
oleju rzepakowego,
sól,
pieprz.
Dynię obrać ze skórki, a następnie wydrążyć łyżką środek i pokroić w kostkę.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć przez kilka minut na
oleju, a następnie dodać posiekany
czosnek i dalej smażyć. Następnie wrzucić
dynię i smażyć 5 minut. Po tym czasie wlewamy
bulion i gotujemy
dynię do miękkości przez ok. 20 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładko, doprawiamy
imbirem oraz
solą i
pieprzem do smaku.