Wykonanie

Chrupiące kości z ciasta na pizzę, nadziewane
pomidorami,
salami i
serem, chyba nic lepszego nie znajdziesz dla głodnego wilkołaka, czy wampira. Propozycja dla tych, którzy obchodzą Halloween i nie tylko, bo taki przepis nie pozostawi nikogo obojętnym. Zaproście do zabawy dzieci, które uwielbiają kuchenne eksperymenty i koniecznie zróbcie te pyszne pizzetki. Nawet jeśli coś się nie uda, a
sos pomidorowy wypłynie podczas pieczenia, kości będą wyglądać tylko bardziej "makabrycznie". Nie są trudne do przygotowania, a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego
ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g- 2 paczki). Moje są zdrowszą wersją, ponieważ ciasto powstało całkowicie z
mąki orkiszowej. Aaaa...im cieńsze kości, tym bardziej chrupiące. Zapraszam do przepisu!Składniki na 12 kości:380 g
mąki orkiszowej (250 g orkiszowej 700 i 130 g pełnoziarnistej)250 g letniej
wody
2 łyżki
oliwy1,5 łyżeczki suchych
drożdży1 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru na sos: 200 g
przecieru pomidorowego, 1 ząbek
czosnku, 1/2 łyżeczki
cukru,
sól, 1 łyżeczka ciemnego
octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki
suszonego oreganododatkowo: 100g cieniutkiego jak bibułka
salami, 4 łyżki starego
parmezanu
do posmarowania: 1
żółtko + 2 łyżki
mlekaWykonanie:składniki na pizzę umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Może odrobinę się lepić, ponieważ podczas wałkownia będzie jeszcze podsypywane
mąką. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w międzyczasie przygotować
sos pomidorowy.
Przecier pomidorowy umieścić w ronelku, dodać
przyprawy i podgrzewać 5-10 minut, by odparować nadmiar
wodyciasto ponownie zagnieść i podzielić na 2 porcje. Każdą cienko rozwałkować i pociąć na 6 pasów, długości 25-30 cm i szerokości 4-5 cm. Każdy pas posmarować
sosem pomidorowym, ułożyć
salami pocięte w cienkie paseczki i posypać
startym serem. Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego
boku, a końcówki zasupłać tzn.tak przełożyć, by utworzyły główkę kości. Pozaplatane kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić 10-15 minutpiekarnik rozgrzać do 220`C
żółtko rozmieszać z 2-ma łyżkami
mleka i posmarować kości. Piec 15 minut w 220`C ( lub w 200`C z termoobiegiem ) do zrumienienia. Podawać z pozostałym
sosem pomidorowym lub
ketchupemSMACZNEGO!

źródło: Meine Familie & Ich.Heft 11/2013