ßßß Cookit - przepis na Pizza - kości na Halloween

Pizza - kości na Halloween

nazwa

Wykonanie

Chrupiące kości z ciasta na pizzę, nadziewane pomidorami, salami i serem, chyba nic lepszego nie znajdziesz dla głodnego wilkołaka, czy wampira. Propozycja dla tych, którzy obchodzą Halloween i nie tylko, bo taki przepis nie pozostawi nikogo obojętnym. Zaproście do zabawy dzieci, które uwielbiają kuchenne eksperymenty i koniecznie zróbcie te pyszne pizzetki. Nawet jeśli coś się nie uda, a sos pomidorowy wypłynie podczas pieczenia, kości będą wyglądać tylko bardziej "makabrycznie". Nie są trudne do przygotowania, a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g- 2 paczki). Moje są zdrowszą wersją, ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej. Aaaa...im cieńsze kości, tym bardziej chrupiące. Zapraszam do przepisu!
Składniki na 12 kości:
380 g mąki orkiszowej (250 g orkiszowej 700 i 130 g pełnoziarnistej)
250 g letniej wody
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru na sos: 200 g przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki cukru, sól, 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
dodatkowo: 100g cieniutkiego jak bibułka salami, 4 łyżki starego parmezanu
do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka
Wykonanie:
składniki na pizzę umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Może odrobinę się lepić, ponieważ podczas wałkownia będzie jeszcze podsypywane mąką. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Przecier pomidorowy umieścić w ronelku, dodać przyprawy i podgrzewać 5-10 minut, by odparować nadmiar wody
ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 2 porcje. Każdą cienko rozwałkować i pociąć na 6 pasów, długości 25-30 cm i szerokości 4-5 cm. Każdy pas posmarować sosem pomidorowym, ułożyć salami pocięte w cienkie paseczki i posypać startym serem. Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a końcówki zasupłać tzn.tak przełożyć, by utworzyły główkę kości. Pozaplatane kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić 10-15 minut
piekarnik rozgrzać do 220`C
żółtko rozmieszać z 2-ma łyżkami mleka i posmarować kości. Piec 15 minut w 220`C ( lub w 200`C z termoobiegiem ) do zrumienienia. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym lub ketchupem
SMACZNEGO!
źródło: Meine Familie & Ich.Heft 11/2013
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/10/pizza-kosci-na-halloween.html