Wykonanie
Wczoraj wieczorem upieczony...dziś akurat na śniadanko..tym razem chlebek piekłam w multicookerze ..przepis na
chleb znalazłam tutaj.
700 g
mąki35 g świeżych
drożdży albo 10 g suszonych10 g (1 łyżeczka)
cukru3 łyżki ciepłego
mleka20 g (2 płaskie łyżeczki)
soli30 ml (2 łyżki)
oliwy450 ml letniej
wodyDo ciepłego
mleka wsypać
cukier, dodać rozkruszone
drożdże, 1 łyżkę
mąki i dokładnie wymieszać. Zostawić na 10 minut, aby zaczyn ruszył (przy suszonych drożdżach etap zaczynu pominąć i od razu wszystkie składniki dodać razem)
Mąkę przesiać , dodać
sól i wymieszać. Wlać
olej, wyrośnięty zaczyn i
wodę. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest mocno lepiące, to podsypać niewielką ilością
mąki, ale czym dłużej wyrabiane tym mniej się lepi. Ciasto przełożyć do misy multicookera i ustawić program
Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia [ moje ciasto wyrastało 0,5 godziny ] .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 150 stopni. Po 1 godzinie
chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce.