ßßß Cookit - przepis na Gotuj zdrowo!Guten Appetit!: Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!: Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Tort niebanalny, tort na życzenie. Takie smaki wybrał mąż do swojego tortu urodzinowego. Trzy warstwy najlepszego biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych migdałów i przełożone pyszną kremową masą o smaku pomarańczowym. W skład kremu wchodzi sok z pomarańczy, śmietana kremówka i budyń. Całość wieńczy aromatyczny, dodający niesamowitej świeżości Tortenguss na bazie soku wyciśniętego z pomarańczy. Tort nie wymaga ponczowania. To zasługa warzywnego dodatku - marchewki jako składnika biszkoptu. Jest przepyszny! Tort koniecznie do upieczenia!
Składniki na biszkopt:
300 g marchewki
1 łyżka startej skórki i bio-pomarańczy
2 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
6 jajek M
sól
1 łyżka soku z cytryny
300 g mielonych migdałów
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
1 paczuszka płatków żelatyny-10 g
375 ml soku z pomarańczy
100 g drobnego cukru
400-500 ml śmietany kremowki
5 łyżek likieru pomarańczowego
Polewa pomarańczowa-Tortenguss
250 ml soku z pomarańczy
2 łyżki drobnego cukru
1 op.Tortenguss lub 2 łyżki mączki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
nastawić piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem na 160°C). Tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem
marchew obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wymieszać ze startą skórką z pomarańczy i 2 łyżkami syropu z agawy. Odstawić na bok
żółtka odzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 25 g cukru. Żółtka z resztą cukru (100g) i 1 łyżką soku z cytryny ubić na parze do uzyskania jasnej masy i rozpuszczenia cukru. Zdjąć miskę z garnka i ubijać dalej, aż masa przestygnie, stanie się puszysta i gęsta. Do ubitych żółtek dodać startą marchewkę oraz 1/3 piany z białek i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać. Dodać resztę piany, migdały z proszkiem do pieczenia i 50 g mąki, wymieszać
wypełnić foremkę przygotowanym ciastem, wyrównać górę szpatułką i piec 45 minut w 180°C.
studzić na kratce
PRZYGOTOWANIE KREMU:
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
wycisnąć sok z 3 dużych pomarańczy. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się kłaczków. Można wykorzystać gotowy 1-dniowy sok
budyń wymieszać dokładnie z częścią soku pomarańczowego, a resztę umieścić wraz cukrem w rondelku i mocno podgrzać. Mieszając sok rózgą, wlać przygotowany budyń i całość zagotować
namoczoną żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody. Dodać do rozpuszczonej żelatyny kilka łyżek przygotowanego budyniu, wymieszać i połączyć z całym pozostałym budyniem, by uniknąć powstania grudek. Masę budyniową z żelatyną odstawić do przestudzenia
ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Porcjami dodawać do wystudzonego budyniu, za każdym razem dokładnie wymieszać. Można odczekać 15-20 minut, aż zacznie gęstnieć. Łatwiej będzie ją nałożyć
Złożenie tortu:
biszkopt przeciąć dwukrotnie, do otrzymania 3 blatów. 1/3 biszkoptu ułożyć na paterze i posmarować kremem, z drugim blatem uczynić to samo. Do posmarowania wierzchu tortu pozostawić najmniejszą porcję kremu i równomiernie go rozsmarować
wycisnąć sok z 2 dużych pomarańczy i przecedzić przez sitko
sok umieścić w rondelku, dodać 2 płaskie łyżki cukru, wsypać Tortenguss ( lub zamiennie 2 łyżki mączki ziemniaczanej) i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zagotować i zdjąć z ognia
pomarańczowym Tottengussem polać tort. Polewa tężeje błyskawicznie. Udekorować wg własnej fantazji. Użyłam gotowych malutkich galaretek cytrynowo-pomarańczowych
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Uwagi: w handlu są dwa rodzaje mielonych migdałów. Mielone ze skórką, ciemniejsze i tych użyłam do upieczenia tortu. Jakiego koloru jest biszkopt widać na zdjęciu. Drugi rodzaj to mielone migdaly bez skórki, bielusieńkie. Tych białych użyłam do mojego pierwszego marchewkowego ciasta biszkoptowego, link na początku wpisu. Biszkopt z białymi migdałami jest w cudnym marchewkowym kolorze, po prostu bajeczny. Wybór należy do Was. Oba ciasta są przepyszne.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/05/tort-marchewkowo-pomaranczowy.html