Wykonanie

Tort niebanalny, tort na życzenie. Takie smaki wybrał mąż do swojego
tortu urodzinowego. Trzy warstwy najlepszego
biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych
migdałów i przełożone pyszną kremową masą o smaku
pomarańczowym. W skład kremu wchodzi sok z
pomarańczy,
śmietana kremówka i
budyń. Całość wieńczy aromatyczny, dodający niesamowitej świeżości Tortenguss na bazie soku wyciśniętego z
pomarańczy. Tort nie wymaga ponczowania. To zasługa warzywnego dodatku -
marchewki jako składnika
biszkoptu. Jest przepyszny! Tort koniecznie do upieczenia!

Składniki na
biszkopt:

300 g
marchewki1 łyżka startej skórki i bio-
pomarańczy2 łyżki
syropu klonowego, z agawy lub
miodu6
jajek M
sól1 łyżka
soku z cytryny300 g mielonych
migdałów50 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na krem:1 paczuszka
płatków żelatyny-10 g375 ml soku z
pomarańczy100 g drobnego
cukru400-500 ml
śmietany kremowki5 łyżek
likieru pomarańczowegoPolewa pomarańczowa-Tortenguss250 ml soku z
pomarańczy2 łyżki drobnego
cukru1 op.Tortenguss lub 2 łyżki
mączki ziemniaczanejPRZYGOTOWANIE
BISZKOPTU:nastawić piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem na 160°C). Tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować
masłemmarchew obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wymieszać ze startą skórką z
pomarańczy i 2 łyżkami
syropu z agawy. Odstawić na bok
żółtka odzielić od
białek.
Białka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 25 g
cukru.
Żółtka z resztą
cukru (100g) i 1 łyżką
soku z cytryny ubić na parze do uzyskania jasnej masy i rozpuszczenia
cukru. Zdjąć miskę z garnka i ubijać dalej, aż masa przestygnie, stanie się puszysta i gęsta. Do ubitych
żółtek dodać startą
marchewkę oraz 1/3 piany z
białek i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać. Dodać resztę piany,
migdały z
proszkiem do pieczenia i 50 g
mąki, wymieszaćwypełnić foremkę przygotowanym
ciastem, wyrównać górę szpatułką i piec 45 minut w 180°C.studzić na kratcePRZYGOTOWANIE KREMU:
żelatynę namoczyć w zimnej wodziewycisnąć sok z 3 dużych
pomarańczy. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się kłaczków. Można wykorzystać gotowy 1-dniowy sok
budyń wymieszać dokładnie z częścią
soku pomarańczowego, a resztę umieścić wraz
cukrem w rondelku i mocno podgrzać. Mieszając sok rózgą, wlać przygotowany
budyń i całość zagotowaćnamoczoną
żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej
wody. Dodać do rozpuszczonej
żelatyny kilka łyżek przygotowanego budyniu, wymieszać i połączyć z całym pozostałym
budyniem, by uniknąć powstania grudek. Masę budyniową z
żelatyną odstawić do przestudzeniaubić dobrze schłodzoną
śmietankę. Porcjami dodawać do wystudzonego budyniu, za każdym razem dokładnie wymieszać. Można odczekać 15-20 minut, aż zacznie gęstnieć. Łatwiej będzie ją nałożyćZłożenie
tortu:
biszkopt przeciąć dwukrotnie, do otrzymania 3 blatów. 1/3
biszkoptu ułożyć na paterze i posmarować kremem, z drugim blatem uczynić to samo. Do posmarowania wierzchu
tortu pozostawić najmniejszą porcję kremu i równomiernie go rozsmarowaćwycisnąć sok z 2 dużych
pomarańczy i przecedzić przez sitkosok umieścić w rondelku, dodać 2 płaskie łyżki
cukru, wsypać Tortenguss ( lub zamiennie 2 łyżki
mączki ziemniaczanej) i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zagotować i zdjąć z ognia
pomarańczowym Tottengussem polać tort. Polewa tężeje błyskawicznie. Udekorować wg własnej fantazji. Użyłam gotowych malutkich
galaretek cytrynowo-
pomarańczowychŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi: w handlu są dwa rodzaje mielonych
migdałów. Mielone ze skórką, ciemniejsze i tych użyłam do upieczenia
tortu. Jakiego koloru jest
biszkopt widać na zdjęciu. Drugi rodzaj to mielone
migdaly bez skórki, bielusieńkie. Tych białych użyłam do mojego pierwszego
marchewkowego ciasta
biszkoptowego, link na początku wpisu.
Biszkopt z białymi
migdałami jest w cudnym
marchewkowym kolorze, po prostu bajeczny. Wybór należy do Was. Oba ciasta są przepyszne.