ßßß Cookit - przepis na Currywurst-kulinarna legenda Niemiec

Currywurst-kulinarna legenda Niemiec

nazwa

Wykonanie

Currywurst to kultowe niemieckie danie. W Niemczech budkę z kiełbaskami - Imbiss można spotkać dosłownie na każdynm rogu. Jest tak popularna, że w Berlinie Currywurst doczekało się swojego muzeum. Klik, kliknij i zobacz. Liczba sprzedawanych kiełbasek 800 mln porcji rocznie mówi sama za siebie.
Currywurst to kiełbaska pieczona na grillu, a przed podaniem pokrojona i podana z pomidorowym sosem curry i dodatkowo przyprawą posypana. To świetna przekąska na każdą porę dnia. Danie to zwykle spożywane jest z bułką lub frytkami.
Zawrotną karierę Currywurst rozpoczeła się 4 września 1949 roku, a jej autorką jest Herta Heuwer. W Berlinie-Charlottenburgu w prowadzonym przez siebie Imbissie sprzedała wówczas pierwszą kiełbaskę z pomidorowym sosem i dodatkiem przyprawy curry własnego pomysłu. Recepturę na sos opatentowala 21 stycznia 1959 roku.
Jak to się dzieje, że popularność Currywurst przetrwała tyle lat, a sos doczekał się tysiąca modyfikacji. To nie kiełbaska czyni to danie, lecz właśnie sos z pomidorów z przyprawą curry i innymi tajemnymi dodatkami.
Choć osobiście nie jestem szczególną kiełbasianą fanką, czasami z przyjemnościa raczę się Currywurstem. Muszę przyznać, że jest naprawdę smaczna. Smaczna, niezależnie od tego gdzie ją kupimy, syta, tania i łatwodostępna. Oto cała tajemnica popularności niemieckiego Wursta.
Najsmaczniejsza będzie jednak ta przygotowana w domu, bo sos będzie bez rozmaitych "E" dodatków. Imbissy niestety bazują głównie na przygotowanych przemysłowo sosach curry, zatem z niemałym wsadem z tablicy Mendelejewa.
Ilość sosu z przepisu wystarcza do 500 g kiełbasek, to jest około 5 średnich sztuk.
Zapewniam, iż currywurst lepiej smakuje niż wygląda. Potrawa jest niestety mało fotogeniczna.
Zapraszam zatem do przepisu.
Składniki na sos curry:
1 cebula
2 łyżki masła ghee
1 łyżka brązowego cukru
2-3 łyżki przyprawy curry
puszka krojonych pomidorów- 400 g
200 g ketchupu- użyłam Heinza
50 ml bulionu
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka Sambal Oelek (sos chili)
1 łyżeczka soli
500 g Rostbratwurst - 5 sztuk
Wykonanie:
cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle ghee. Dodać łyżkę cukru i lekko skarmelizować
dodać curry i przesmażyć razem
wlać pomidory z puszki. Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minut
dodać ketchup, wlać bulion, ocet balsamiczny, Sambal Oelek i sól. Sambal Oelek dałam bardzo płaską łyżeczkę, a sos był jak dla mnie dość ostry. Najlepiej skosztuj i dodaj więcej przyprawy gdy lubisz bardzo ostre sosy
kiełbaski ponacinać i podgrzać na patelni grillowej. Powinny być tylko lekko zrumienione
kiełbaski podawać z przygotowanym sosem i grzankami z białego pieczywa lub frytkami
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
inspiracje do przepisu znalazłam tutaj: klik
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/05/currywurst-kulinarna-legenda-niemiec.html