Wykonanie

Currywurst to kultowe niemieckie danie. W Niemczech budkę z
kiełbaskami - Imbiss można spotkać dosłownie na każdynm
rogu. Jest tak popularna, że w Berlinie Currywurst doczekało się swojego muzeum. Klik, kliknij i zobacz. Liczba sprzedawanych kiełbasek 800 mln porcji rocznie
mówi sama za siebie.Currywurst to
kiełbaska pieczona na grillu, a przed podaniem pokrojona i podana z
pomidorowym sosem curry i dodatkowo
przyprawą posypana. To świetna przekąska na każdą
porę dnia. Danie to zwykle spożywane jest z
bułką lub frytkami.Zawrotną karierę Currywurst rozpoczeła się 4 września 1949 roku, a jej autorką jest Herta Heuwer. W Berlinie-Charlottenburgu w prowadzonym przez siebie Imbissie sprzedała wówczas pierwszą
kiełbaskę z
pomidorowym sosem i dodatkiem
przyprawy curry własnego pomysłu. Recepturę na sos opatentowala 21 stycznia 1959 roku.Jak to się dzieje, że popularność Currywurst przetrwała tyle lat, a sos doczekał się tysiąca modyfikacji. To nie
kiełbaska czyni to danie, lecz właśnie sos z
pomidorów z
przyprawą curry i innymi tajemnymi dodatkami.Choć osobiście nie jestem szczególną kiełbasianą fanką, czasami z przyjemnościa raczę się Currywurstem. Muszę przyznać, że jest naprawdę smaczna. Smaczna, niezależnie od tego gdzie ją kupimy, syta, tania i łatwodostępna. Oto cała tajemnica popularności niemieckiego Wursta.Najsmaczniejsza będzie jednak ta przygotowana w domu, bo sos będzie bez rozmaitych "E" dodatków. Imbissy niestety bazują głównie na przygotowanych przemysłowo sosach
curry, zatem z niemałym wsadem z tablicy Mendelejewa.Ilość sosu z przepisu wystarcza do 500 g kiełbasek, to jest około 5 średnich sztuk.Zapewniam, iż currywurst lepiej smakuje niż wygląda. Potrawa jest niestety mało fotogeniczna.Zapraszam zatem do przepisu.

Składniki na sos
curry:1
cebula2 łyżki
masła ghee1 łyżka
brązowego cukru2-3 łyżki
przyprawy currypuszka krojonych
pomidorów- 400 g200 g
ketchupu- użyłam Heinza50 ml
bulionu2 łyżki ciemnego
octu balsamicznego1 łyżeczka
Sambal Oelek (sos
chili)1 łyżeczka
soli500 g Rostbratwurst - 5 sztukWykonanie:
cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
maśle ghee. Dodać łyżkę
cukru i lekko skarmelizowaćdodać
curry i przesmażyć razemwlać
pomidory z puszki. Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minutdodać
ketchup, wlać
bulion,
ocet balsamiczny,
Sambal Oelek i
sól.
Sambal Oelek dałam bardzo płaską łyżeczkę, a sos był jak dla mnie dość ostry. Najlepiej skosztuj i dodaj więcej
przyprawy gdy lubisz bardzo ostre sosy
kiełbaski ponacinać i podgrzać na patelni grillowej. Powinny być tylko lekko zrumienione
kiełbaski podawać z przygotowanym sosem i grzankami z
białego pieczywa lub frytkamiŻYCZĘ SMACZNEGO !inspiracje do przepisu znalazłam tutaj: klik