ßßß Cookit - przepis na Sambar - indyjska popularna zupa z soczewicy

Sambar - indyjska popularna zupa z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Sambar to rodzaj indyjskiej zupy z soczewicy, bardzo popularnej zresztą. Ponieważ Indie to duży kraj, jest wiele rodzajów sambaru. Ja na początek przedstawiam bardzo prosty przepis, którego nauczyłam się podczas ostatniego pobytu w Indiach, ale będą pojawiać się w przyszłości kolejne.
Potrzebne składniki:
1 szklanka soczewicy (toor dal)
2-3 duże pomidory
1 duża cebula
pokrojone drobno zielone chili
przyprawy: kilka liści curry, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 1/2 łyżeczki przyprawy sambar (sambar powder).
Przygotowanie:
Namaczamy dal przez ok. pół godziny. Cebulkę kroimy drobno, pomidory również w niewielką kostkę. Całość zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy. Ja korzystam z szybkowara, ale jak najbardziej możecie gotować w zwykłym garnku, tyle, że potrwa to trochę dłużej.
Sam bar powinien mieć dosyć lekką konsystencję. Na końcu należy doprawić do smaku - w zależności o rodzaju przyprawy sambar, której użyjecie, może się okazać, że potrzeba jej trochę więcej.
Kliknij po przepis na dosa.
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/12/sambar-indyjska-popularna-zupa-z.html