Wykonanie
Sambar to rodzaj indyjskiej zupy z
soczewicy, bardzo popularnej zresztą. Ponieważ Indie to duży
kraj, jest wiele rodzajów sambaru. Ja na początek przedstawiam bardzo prosty przepis, którego nauczyłam się podczas ostatniego pobytu w Indiach, ale będą pojawiać się w przyszłości kolejne.Potrzebne składniki:1 szklanka
soczewicy (toor dal)2-3 duże
pomidory1 duża
cebulapokrojone drobno zielone
chiliprzyprawy: kilka liści
curry, 1 łyżeczka
soli, 1/2 łyżeczki
kurkumy, 1/2 łyżeczki
gorczycy, 1 1/2 łyżeczki
przyprawy sambar (sambar powder).

Przygotowanie:Namaczamy dal przez ok. pół godziny.
Cebulkę kroimy drobno,
pomidory również w niewielką kostkę. Całość zalewamy
wodą, dodajemy wszystkie
przyprawy i gotujemy. Ja korzystam z szybkowara, ale jak najbardziej możecie gotować w zwykłym garnku, tyle, że potrwa to trochę dłużej.Sam bar powinien
mieć dosyć lekką konsystencję. Na końcu należy doprawić do smaku - w zależności o rodzaju
przyprawy sambar, której użyjecie, może się okazać, że potrzeba jej trochę więcej.Kliknij po przepis na dosa.