Wykonanie
Na pewno nie wszyscy lubią
mięso ze słodkim sosem. Mi takie połączenie bardzo odpowiada. Po raz pierwszy udka w
śliwkowo-
pomidorowym sosie jadłam u kuzynki, delikatnie zmodyfikowałam przepis i dziś się z
Wami nim dziele. Ja tym razem użyłam podudzi, ale doskonale sprawdzą się podudzia lub
tuszki.potrzebne składniki:5 udek lub 10 podudzi z
kurczaka,4 łyżki klarowanego
masła,1
cebula,1 szklanka
bulionu,pół słoiczka
koncentratu pomidorowego,2 łyżki
ketchupu,2 łyżki
brązowego cukru,1 łyżeczka
octu balsamicznego,pół szklanki
powideł śliwkowych,10 suszonych
śliwek,
sól,
pieprz, czerwona czubryca,
ostra papryka,
olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego.Podudzia obsypujemy
solą,
pieprzem i czerwoną czubrycą i zostawiamy w lodówce na jakieś pół godziny.
Mięso smażymy na 3 łyżkach
masła na złoty kolor. Przekładamy do wysmarowanego
olejem naczynia żaroodpornego.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na reszcie
masła, dodajemy koncentrat,
ketchup,
ocet balsamiczny,i powidła, doprawiamy
solą,
cukrem brązowym i
ostrą papryką, następnie dolewamy
bulion i ciągle mieszając zagotowujemy.Powstałym sosem zalewamy
mięso i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę
