ßßß Cookit - przepis na Inspiracje z podróży cz.1

Inspiracje z podróży cz.1

nazwa

Wykonanie

MELITSA'S OMLET
Kochani! Dzisiaj niedziela, więc u mnie często na śniadanie gości omlet. Nie jest on chyba zgodny z popularnymi przepisami, ale mój przyjechał ze mną z mojej ukochanej Grecji. Do zrobienia omleta większość z nas używa mąki - u mnie jej nie ma. Tak zostałam nauczona i tak jest smakowicie!
Takie omlety serwowaliśmy w TAVERNIE, w której pracowałam na wyspie Corfu (Kepkypa) i to jeden z przepisów, które przywiozłam ze sobą do domu. Omlet gości u mnie przeważnie w niedzielne poranki, gdy naprawdę nie mam pomysłu co zjeść, a "coś" tam jest jeszcze w lodówce. Czyli znów coś z niczego... a jakie apetyczne... nie sądzicie?! :o)
Składniki:
3 jajka (dla mnie optymalnie, jeśli dla kogoś za mało – to oczywiście wedle uznania),
masło (do usmażenia),
składniki: (daję zawsze to co mam- w tym użyto): salami, ser żółty, czerwona papryka, pomidor, szczypiorek, cebulka, pieczarki
przyprawy: oregano, suszona natka pietruszki, chilli, szczypta curry, pieprz, sól,
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy wszystkie składniki – wedle uznania. Wszystko na co mamy ochotę, a co znajduje się w naszej lodówce. Energicznie mieszamy. Następnie dodajemy w/w przyprawy – kolejność obojętna, ale pamiętajmy, aby natka pietruszki została dodana jak omlet już będzie na patelni.
W tym samym czasie przygotowujemy sobie patelnię i wrzucamy na nią troszkę masła. Kiedy już tłuszcz się rozgrzeje wlewamy „jajeczną masę”. Wtedy dodajemy jeszcze suszoną natkę pietruszki. Smażymy na bardzo wolnym ogniu około 7-9 minut po czym przewracamy omlet na drugą stronę i pichcimy kolejne 3-4 minuty.
Serwujemy z ketchupem lub sosem czosnkowym – wszystko wedle uznania i tego na co mamy w danej chwili ochotę.
SMACZNEGO!
I oto w ten sposób właśnie rozpoczęłam swoją jesienną, leniwą niedzielę. Oczywiście śniadanie skonsumowałam w łóżku!
MIŁEGO DNIA!
Źródło:http://alexandrascuisine.blogspot.com/2011/11/inspiracje-z-podrozy-cz1.html