Wykonanie
W tym roku na naszej działce mamy całkiem niezły urodzaj
papryki. Moja ulubiona to ta żółta. Jem ją nie tylko w sałatkach ale też nakładam duże ilości na kanapki, gotuję zupy, lecza, grilluję, zapiekam...lista jest naprawdę długa.Nie wiem jak Wy ale ja dość często serwuję faszerowaną
paprykę jako dodatek do
mięs. Nie podaję wtedy do nich
ziemniaków,
ryżu czy
kaszy a po prostu
paprykę i jakąś
sałatkę. Wegetarianie mogą ją jeść samą, gdyż jest dość sycąca.Couscous stuffed peppers
Składniki:
3 duże
papryki ( u mnie zielona i żółta ale może być dowolna
papryka)1 średnia
czerwona papryka1 średni
pomidor1 średnia
cebula5 dużych
pieczarek1/2 łyżeczki drobno skrojonej
papryczki chilli4 łyżki dowolnego
sera żółtego2 łyżki
parmezanupęczek
szczypiorku1 łyżka
masła1/2 szklanki
kuskususól i
pieprzPrzygotowanie:
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.Do małego garnka włożyć
masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i
papryczkę chilli. Smażyć przez około 3 minuty na małym ogniu.Następnie dodać pokrojoną w cienkie paseczki
czerwoną paprykę i pokrojone
pieczarki. Smażyć przez kolejne 3 minuty.Na końcu dodajemy drobno pokrojone
pomidory (bez nasion). Smażymy przez 2 minuty.W misce wymieszać
kuskus ze smażonymi warzywami. Dodać
sól i
pieprz do smaku, drobno skrojony
szczypiorek oraz drobno starty
parmezan.
Papryki rozciąć wzdłuż. Usunąć gniazda nasienne.Każdą
paprykę obficie nafaszerować farszem.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Papryki zapiekać przez 35 minut.W 30 minucie zapiekania otworzyć piekarnik i każdą z
papryk posypać po górze starym
żółtym seremGotowe. Smakuje naprawdę wyśmienicie a do tego jest dość tanie i łatwe w przygotowaniu. Smacznego!