Od kiedy po raz pierwszy zjadłam w Berlinie currywurst, stałam się ich dużą miłośniczką. Próbuję te smaki odtworzyć w domu. Kiełbasek curry niestety w Polsce nie spotkałam ( robiłam je kiedyś w domu) ale dobre białe kiełbasy też się w tym przepisie sprawdzą. Sos z bloga Weroniki jest bardzo smaczny, i myślę, że będzie też dobrym dodatkiem do innych dań. Polecam!składniki1 cebula2 łyżki masła klarowanego1 łyżka brązowego cukru2-3 łyżki przyprawycurry400 g - 1 puszka krojonych pomidorów200 g ketchupu - dalam Heinza50 ml bulionu2 łyżki ciemnego octu balsamicznego1 łyżeczka Sambal Oelek (sos chili)1 łyżeczka soli5 sztuk białych kiełbas - u mnie domowej robotyprzygotowanieCebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać łyżkę cukru i lekko skarmelizowaćDodać curry i przesmażyć razemDodać pomidory z puszki. Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minutNastępnie dodać ketchup, wlać bulion, ocet balsamiczny, Sambal Oelek i posolić. Sambal Oelek dodawać po trochu, sprawdzając ostrość naszego sosu - doprawić wg naszego smaku.Kiełbaski ponacinać i podgrzać na patelni grillowej. Powinny być tylko lekko zrumienione.Kiełbaski podawać z przygotowanym sosem i grzankami z białego pieczywa lub frytkami. Smacznego!