Wykonanie
Zielona, bardzo wiosenna, pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa. Trochę zapomniana, choć bardzo polska. Dlatego gdy się tylko pojawią pierwsze pęczki
koperku na targu, nie zastanawiaj się tylko włóż je do koszyka. Z udziałem
koperku przygotujesz smaczną i bardzo aromatyczną zupę. Jest nieskomplikowana i szybka do przygotowania. A jak koperkowa to oczywiście tylko z lanymi kluseczkami. Przepis tutaj: klik . Moja wersja jest dietetyczna, idealna również dla wegeterian, bo przygotowana tylko na wywarze z warzyw.Składniki na 4 porcje:2 pęczki
koperkupęczek
włoszczyznysól,
cukier,
sok z cytryny1 łyżka
masła ghee1 czubata łyżeczka
mąki3 łyżki
jogurtu greckiegoWykonanie:przygotować
wywar z warzyw. 2
marchewki,
pietruszkę, kawałek
selera i
pora +
sól (opcjonalnie
listek laurowy i kilka ziaren
ziela angielskiego) i
pieprzu zalać 1 litrem
wody i gotować okolo 20 minut.
koperek pozbawić grubych łodyżek (można dodać do gotowania
bulionu, by oddaly swój aromat), a listki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać
masło ghee i podsmażyć kilka minut część
koperku. Dzięki temu zupa będzie miała intensywniejszy aromat. Na patelnię dodać 1 łyżeczkę
mąki i przesmażyć razem, następnie zasmażkę połączyć z przecedzonym
bulionem. Dodaję do zupy również
marchewkę pokrojoną w talarkidoprawić
solą, szczyptą
cukru i 1 łyżeczką
soku z cytryny. Do
jogurtu wlać kilka łyżek gorącego
bulionu i dokładnie wymieszać. Zupę zestawić z ognia, wymieszać z
jogurtem. Dodać resztę
koperku i już nie gotować. Rozlać do miseczek z lanymi kluseczkami.ŻYCZĘ SMACZNEGO !