Wykonanie
Święta Wielkanocne zgodnie z tradycją katolicką poprzedza obowiązkowo Wielki Post. Nie może w tym czasie zabraknąć oczywiście
śledzi. Przepisów na potrawy z tą niezwykle smaczną i zdrową
rybą jest całe multum. Ja przedstawiam kolorową
sałatkę ze
śledziem w roli głównej.
Sałatka jest niezwykle smaczna, choć śledzikowi towarzyszą tak proste dodatki jak:
ziemniak,
burak,
cebula,
jabłko i
jajko. Jest jednak jeden warunek, trzeba dać
sałatce czas, by składniki się wzajemnie przemacerowały.Składniki:500 g
filetów śledziowych3 ugotowane w mundurkach
ziemniaki2-3 ugotowane
buraki1
cebula1
winne jabłko1-2
ogórki konserwowe3
jajka ugotowane na twardo
pieprz grubo mielony4 czubate łyżki
majonezu lub
majonez wymieszany pół na pół z
jogurtem lub gęstą
śmietaną. Wtedy dodatkowo doprawić sos szczyptą
soli,
pieprzu,
cukru i 1 łyżeczką
soku z cytrynydodatkowo :
zielony pieprz i
rzeżuchaWykonanie:wymoczone, umyte
filety śledziowe osuszyć, pokroić w grubą kostkę, posypać grubo mielonym
pieprzem i odstawić na 1 godzinę
ziemniaki,
cebulę i
ogórki pokroić w kostkę.
Jabłko i
buraki zetrzeć na grubych oczkach tarkiukładać warstwami w salaterce:
ziemniaki,
cebulę,
śledzie,
majonez,
jabłka,
ogórki,
buraki,
majonez. Posypać startymi na tarce
jajkami i
zielonym pieprzem. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wówczas składniki się "przegryzą", a
sałatka smakuje wybornie. Przed podaniem posypać sowicie zieloną
rzeżuchąUwagi:
buraki i
ogórki dobrze osusz w ręczniku papierowym przed pokrojeniemŻYCZĘ SMACZNEGO !