Wykonanie

Na stałe wpisała się w polską tradycję. Obowiązkowa pozycja świąteczna w każdym domu. Towarzyszy wszelakim uroczystościom rodzinnym i spotkaniom towarzyskim. Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Nie ma też na nią jednego przepisu, każdy domowy kucharz ma swoją wersję. Odpowiednia ilość dobranych składników jest najlepszą gwarancją dobrego smaku. Pamiętam, że jako dziecko byłam angażowana do krojenia warzyw na
sałatkę,
potem zastąpiła mnie córka. Tyle lat i nadal wszycy ją uwielbiamy. Nie ma szans, by kiedykolwiek się znudziła.Oto nasz przepis na najlepszą oczywiście
sałatkę jarzynową.

Składniki:3-4
ziemniaki4-5
marchewek1
pietruszka1 mały
seler1
cebula1 kwaśne
jabłko4
ogórki konserwowe3
jajkamała puszka
zielonego groszkumała puszka
kukurydzy4-5 łyżek
majonezu1 łyżka
musztardysól,
pieprzgrzybki marynowane (opcjonalnie)Wykonanie:Warzywa wyszorować, umyć i ugotować w całości, w łupinach w nieosolonej wodzie. Wystudzić po czym obrać ze skóry.
Jajka ugotować na twardo (8 minut wkładając do zimnej
wody). Wystudzić, obrać ze skorupek.
Jabłka i
cebulę obrać.
Groszek i
kukurydzę wypłukać z zalewy i dobrze odsączyć na sitku.Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, posolić, doprawić
pieprzem. Na koniec wymieszać z
musztardą i
majonezem.SMACZNEGO !