Wykonanie
Wczoraj przeżyłam chwile grozy. Dwie foremki wypełnione
ciastem keksowym, przygotowane do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika, a tu klik i ciemno! Piekarnik przestał grzać, wszystkie światełka pogasły, tylko zegar funkcjonuje. Panika! Zamieszanie wokół piekarnika trwało chyba z pół godziny jak nie więcej, łącznie z czytaniem instrukcji. A moje myśli krążyły tylko wokół jednego , czy keks jest do uratowania? Okazało się, że zaklinowały się przyciski i piekarnik ruszył wreszciedo boju.Jak widzisz na zdjęciach, tak wygląda uratowany keks. Pyszny jest jak zawsze, tylko od czekania trochę
bakalie opadły. Wśród ciast przygotowanych na święta keks gościł u nas od zawsze. I zawsze był wyjątkowy, bo z ogromną ilością
bakalii. Tak naprawdę pieczony tylko i wyłącznie z okazji świąt. Dlatego też smakuje wyjątkowo, bo nie ma sposobu, by pieczony dwa
razy w roku spowszedniał. Nie może w nim zabraknąć suszonych fig,
moreli,
migdałów i kolorowych kandyzowanych
owoców. Smaku dodaje pyszna
polewa czekoladowa. Ten keks właściwie się nie starzeje, a im starszy tym lepszy w smaku. Można go upiec nawet kilka dni wcześniej. Jest tak znakomity, że nigdy nie szukałam innego przepisu
Skladniki na 2 keksówki:5 jaj25 dkg
mąki pszennej + 3 łyżki25
cukru pudru1 łyżka
cukieru waniliowego1 łyżka
rumu lub
octu 6%
bakalie: 50-60 dkg, w tym12 dkg
rodzynek10 dkg
suszonych moreli10 dkg suszonych fig8 dkg
skórki pomarańczowej10 dkg
migdałów10 kandyzowanych
owoców:
daktyle,
papaja,
ananas, arcydzięgiel
Polewa czekoladowa:80 g
gorzkiej czekolady80 g
śmietany kremówkiWykonanie:
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Sparzyć
migdały i obrać ze skórki. Wszystkie
bakalie pokroić - dowolnie. Kroję w kostkę. Dodać osączone i osuszone
rodzynki.
Jajka ubić z
cukrem na puszysty kogel-
mogel. Dodać
rum i wmieszać
mąkę.Wszystkie
bakalie obtoczyć w 3 łyżkach
mąki, następnie wymieszać z
ciastem. Ciasto wyłożyć do keksówek wyścielonych papierem do pieczenia.Piec około 50 minut w 160° C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Zagotować
śmietanę kremówkę, następnie dodać połamaną
czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzone keksy posmarować
polewą czekoladową. Smacznego!Uwaga: ciasto powinno być gęste, żeby
bakalie nie opadły na dno.