Wykonanie
Robiąc ostatnio porządki w naszych przepisach natknęłam się właśnie na ten. Pochodzi z czasopisma "Przyjaciółka". Przepis bardzo mi się spodobał. Powiesiłam w kuchni na tablicy i tak czekał na zrealizowanie. A że w domu zawsze mamy
pomarańcze, bo pijemy świeży sok...to jeden ze składników już był;) Ciasto smakowało gościom :) Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować.Składniki;5 dkg
mąki pszennej,15 dkg
cukru pudru,4
jajka,10 dkg startych
migdałów,3
pomarańcze,300 ml
śmietanki kremówki,2 łyżki
cukru waniliowego,kilka całych
migdałów do dekoracji,Wykonanie;
Białka ubijamy z 2/3
cukru pudru.
Żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem pudrem. Łączymy z pianą,
mąką i startymi
migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy
sokiem z
pomarańczy. Ubijamy kremówkę z
cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Obkładamy plastrami z
pomarańczy i całymi
migdałami.