ßßß Cookit - przepis na Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

nazwa

Wykonanie

Robiąc ostatnio porządki w naszych przepisach natknęłam się właśnie na ten. Pochodzi z czasopisma "Przyjaciółka". Przepis bardzo mi się spodobał. Powiesiłam w kuchni na tablicy i tak czekał na zrealizowanie. A że w domu zawsze mamy pomarańcze, bo pijemy świeży sok...to jeden ze składników już był;) Ciasto smakowało gościom :) Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować.
Składniki;
5 dkg mąki pszennej,
15 dkg cukru pudru,
4 jajka,
10 dkg startych migdałów,
3 pomarańcze,
300 ml śmietanki kremówki,
2 łyżki cukru waniliowego,
kilka całych migdałów do dekoracji,
Wykonanie;
Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Obkładamy plastrami z pomarańczy i całymi migdałami.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/11/ciasto-pomaranczowo-migdaowe.html