ßßß
Cookit - przepis na Lodowy tort truskawkowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Lodowy tort truskawkowy
Składniki
Jajko
Cukier
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Pomarańcza
Bułka tarta
Truskawka
Śmietana kremówka
Cukier puder
Cukier waniliowy
Sok z cytryny
Wykonanie
Pyszny tort na nadchodzący weekend :)
Składniki:6
jajek
20 dag
cukier
15 dag
mąki pszennej
5 dag
mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z
pomarańczy
tłuszcz do formy
bułka tarta
do formySkładniki na krem:½ kg
truskawek
400 ml
śmietany kremówki
5 łyżek
cukru pudru
1
cukier waniliowy
2 łyżki
soku z cytryny
Wykonanie
biszkoptu
:
Żółtka
utrzeć z
cukrem
i
sokiem
.
Białka
ubić, dodać do
żółtek
. Wymieszać z
mąkami
i wyrobić ciasto. Następnie wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej
bułką tartą
tortownicy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z formy, ostudzić i poziomo przekroić na pół.Wykonanie kremu:
Truskawki
oczyścić, kilka odłożyć, a resztę pokroić i skropić
sokiem z cytryny
, wymieszać ze
śmietaną
ubitą z
cukrem pudrem
i
cukrem waniliowym
.
Składanie
tortu
:Krążek
biszkoptu
włożyć do tortownicy, skropić
sokiem
z
truskawek
, nałożyć warstwę kremu
truskawkowego
. Ułożyć drugi krążek
biszkoptu
, na nim resztę kremu. Tort mrozić 6 godzin. Ozdobić
truskawkami
.
Źródło:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/04/lodowy-tort-truskawkowy.html
Przepisy powiązane
Rolada truskawkowa
Tort śmietankowo – truskawkowy
Pavlova z malinami
Tort Walentynkowe Serce
babka piaskowa z kakao
Składniki powiązane (0)