Wykonanie
150 g
mąki pszennej150 g
mąki ziemniaczanej200 g drobnego
cukrucukier waniliowykostka
miękkiej margaryny4
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaołyżeczka
soku z cytrynytrochę
bułki tartejcukier puderbiałka oddzielić od
żółtek,
żółtka utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym i z
masłem,dodać obie
mąki wymieszane z proszkiem,
białka ubić na sztywno, 1/3 dodać do masy, delikatnie wymieszać, dodać resztę, wymieszać,ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać
sok z cytryny, do drugiej
kakao, wymieszać,blachę keksową wysmarować
margaryną, posypać
bułką tartą, wylać jasną masę, następnie ciemną (można na przemian według uznania),piec 40 min w temperaturze 180 stopni.