ßßß Cookit - przepis na Chińskie ciasteczka z wróżbą

Chińskie ciasteczka z wróżbą

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka z wróżbą widziałam już wiele razy. Chodziły za mną od dłuższego czasu.... Jak dołączyły się do tego moje dzieci - nie było wyjścia - musiałam zrobić. Są pyszne i dostarczają mnóstwo frajdy :) Żeby było śmieszniej.... prawie wszystkie zjadł mąż :) Jutro znów robię :) Przepis zaczerpnęłam ze strony Thermomixa . Polecam baaardzo :)
Składniki:
300g mąki pszennej
80g cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki oleju
10g cukru waniliowego
1 szczypta soli
ewentualnie 45-50 migdałów
wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki (za wyjątkiem migdałów) umieścić w naczyniu. Wyrobić 40s/obr.5
Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 4 części i wszystkie przełożyć do miski. Przykryć ściereczką. Na stolnicę wyłożyć pierwszą część ciasta i rozwałkować możliwie najcieniej (1,5-2mm) Starać się nie podsypywać mąką lub robić to w minimalnej ilości. Szklanką lub przyrządem do wykrawania wycinać kółka o średnicy 7-8 cm. Na każdym kółku ułożyć zwiniętą w rulonik wróżbę* i ewentualnie migdała ale niekoniecznie (ja nie dawałam). Skleić podobnie jak pieroga, a rogi lekko podwinąć do środka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta każdorazowo przykrywając resztę ściereczką by nie wyschło. Gotowe ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić. Powstanie nam gładkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 4 części i wszystkie przełożyć do miski. Przykryć ściereczką. Na stolnicę wyłożyć pierwszą część ciasta i rozwałkować możliwie najcieniej (1,5-2mm) Starać się nie podsypywać mąką lub robić to w minimalnej ilości. Szklanką lub przyrządem do wykrawania wycinać kółka o średnicy 7-8 cm. Na każdym kółku ułożyć zwiniętą w rulonik wróżbę* i ewentualnie migdała ale niekoniecznie (ja nie dawałam). Skleić podobnie jak pieroga, a rogi lekko podwinąć do środka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta każdorazowo przykrywając resztę ściereczką by nie wyschło. Gotowe ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
*wróżby przygotować sobie wcześniej, pociąć na paski o szerokości ok 1 cm. Zwijać w rulonik przy pomocy np. patyczka do szaszłyków.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/11/chinskie-ciasteczka-z-wrozba_30.html