Wykonanie
Ciasteczka z wróżbą widziałam już wiele
razy. Chodziły za mną od dłuższego czasu.... Jak dołączyły się do tego moje dzieci - nie było wyjścia - musiałam zrobić. Są pyszne i dostarczają mnóstwo frajdy :) Żeby było śmieszniej.... prawie wszystkie zjadł mąż :) Jutro znów robię :) Przepis zaczerpnęłam ze strony Thermomixa . Polecam baaardzo :)Składniki:300g
mąki pszennej80g
cukru pudru2
jajka1
żółtko2 łyżki
oleju10g
cukru waniliowego1 szczypta
soliewentualnie 45-50
migdałówwykonanie thermomix:Wszystkie składniki (za wyjątkiem
migdałów) umieścić w naczyniu. Wyrobić 40s/obr.5Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 4 części i wszystkie przełożyć do miski. Przykryć ściereczką. Na stolnicę wyłożyć pierwszą część ciasta i rozwałkować możliwie najcieniej (1,5-2mm) Starać się nie podsypywać
mąką lub robić to w minimalnej ilości. Szklanką lub przyrządem do wykrawania wycinać kółka o średnicy 7-8 cm. Na każdym kółku ułożyć zwiniętą w rulonik wróżbę* i ewentualnie
migdała ale niekoniecznie (ja nie
dawałam). Skleić podobnie jak pieroga, a rogi lekko podwinąć do środka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta każdorazowo przykrywając resztę ściereczką by nie wyschło. Gotowe
ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.wykonanie tradycyjne:Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić. Powstanie nam gładkie i elastyczne ciasto.Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 4 części i wszystkie przełożyć do miski. Przykryć ściereczką. Na stolnicę wyłożyć pierwszą część ciasta i rozwałkować możliwie najcieniej (1,5-2mm) Starać się nie podsypywać
mąką lub robić to w minimalnej ilości. Szklanką lub przyrządem do wykrawania wycinać kółka o średnicy 7-8 cm. Na każdym kółku ułożyć zwiniętą w rulonik wróżbę* i ewentualnie
migdała ale niekoniecznie (ja nie
dawałam). Skleić podobnie jak pieroga, a rogi lekko podwinąć do środka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta każdorazowo przykrywając resztę ściereczką by nie wyschło. Gotowe
ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.*wróżby przygotować sobie wcześniej, pociąć na paski o szerokości ok 1 cm. Zwijać w rulonik przy pomocy np. patyczka do szaszłyków.Smacznego :)