ßßß
Składniki:3 szklanki mąki pszennej6 żółtek1/2 szklanki piwa2 łyżki gęstej śmietanyopakowanie cukru waniliowego1/3 łyżeczki solilitr olejucukier puderOpis wykonania:Make przesiewamy na stolnicę, żółtka ucieramy wraz z cukrem, solą, śmietaną i piwem. Mieszankę wlewamy powoli do maki jednocześnie zarabiając ciasto. Gdy wyrobimy już jednolite ciasto musimy je wybić wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie zwijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto bardzo cienko wałkujemy kroimy na rąby, w środku każdego robimy wzdłuż nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta tak by utworzyły węzeł. Smażymy z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.


Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy