ßßß Cookit - przepis na Faworki piwne

Faworki piwne

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na faworki z dodatkiem piwa. Wcale go nie czuć ale dodatek cukru waniliowego sprawia, że mają fantastyczny smak, a podczas smażenia czuć aromat cukru.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1/2 szklanki piwa
2 łyżki gęstej śmietany
opakowanie cukru waniliowego
1/3 łyżeczki soli
litr oleju
cukier puder
Opis wykonania:
Make przesiewamy na stolnicę, żółtka ucieramy wraz z cukrem, solą, śmietaną i piwem. Mieszankę wlewamy powoli do maki jednocześnie zarabiając ciasto. Gdy wyrobimy już jednolite ciasto musimy je wybić wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie zwijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto bardzo cienko wałkujemy kroimy na rąby, w środku każdego robimy wzdłuż nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta tak by utworzyły węzeł. Smażymy z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/01/faworki-piwne.html