Wykonanie
Kolejna propozycja na
faworki z dodatkiem
piwa. Wcale go nie czuć ale dodatek
cukru waniliowego sprawia, że mają fantastyczny smak, a podczas smażenia czuć aromat
cukru.
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej6
żółtek1/2 szklanki
piwa2 łyżki gęstej
śmietanyopakowanie
cukru waniliowego1/3 łyżeczki
solilitr
olejucukier puderOpis wykonania:
Make przesiewamy na stolnicę,
żółtka ucieramy wraz z
cukrem,
solą,
śmietaną i
piwem. Mieszankę wlewamy powoli do
maki jednocześnie zarabiając ciasto. Gdy wyrobimy już jednolite ciasto musimy je wybić wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie zwijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto bardzo cienko wałkujemy kroimy na
rąby, w środku każdego robimy wzdłuż nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta tak by utworzyły węzeł. Smażymy z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym
oleju, odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy
cukrem pudrem.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy