ßßß Cookit - przepis na Sodziaki- placki z sodą

Sodziaki- placki z sodą

nazwa

Wykonanie

Zbyt rzadko o nich pamiętam. To błąd, bo są przepyszne. Jest też jeszcze jedna ważna dla mnie rzecz- ilekroć ich spróbuję w pamięci mam od razu moją Babcię kręcącą się po kuchni, smażącą pewnie kilogramy takich placuszków dla swoich wnuczek i wnuczków... Ech, więc to placki sentymentalne :) Znacie ten smak ? jeśli nie, koniecznie! koniecznie spróbujcie.
Składniki na ok. 20 sztuk:
1 szklanka maki pszennej + 1-2 łyżki do podsypania
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki śmietany
1 żółtko
szczypta soli
1/2 łyżeczka cukru pudru
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mieszam łyżką wszystkie składniki ciasta w misce tak by się połączyły, po czym przekładam ciasto na stolnicę, podsypuję jeszcze lekko mąką i ręką wyrabiam 2-3 minuty. Wałkuję ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm i radełkiem wykrawam placuszki, np. w kształcie rombów. Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju i na gorący kładę surowe placki. Smażę je na rumiano z obu stron. Wyjmuję na talerz z papierem do odsączenia. Podaję zarówno ciepłe jak i zimne, np. z dżemem lub miodem.
Przepis odtworzony ze wspomnień.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/07/sodziaki-placki-z-soda.html