Wykonanie
Uwielbiam naleśniki. Najczęściej robię je właśnie na słodko z
serem i
cukrem pudrem. Koniecznie po przełożeniu ponownie zapieczone :) Pycha :)Składniki:ok. 2 szkl.
mąki pszennejszczypta
soli1
jajko3/4 szkl
wody (dałam gazowaną ale może być też zwykła)1-1,5 szkl.
mleka2 łyżki
oleju +
olej do smażeniaGeneralnie zasada jest taka, że im więcej
wody tym naleśniki sa bardziej kruche, a te z przewagą
mleka - bardziej miękkie.Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować. Smażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni (minimalnie natłuszczonej. Moja babcia używała do tego kawałka
słoninki, którym zawsze smarowała rozgrzaną patelnię)Składniki na nadzienie:500g
sera białego1
jajko (dokładnie umyte i sparzone wrzątkiem)1
cukier waniliowycukier puder (do smaku)Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić.Smarować naleśniki. Składać je na pół i jeszcze raz ;) Przed podaniem ponownie zapiec na patelni z dwóch strom. Podawać polane słodką
śmietanką lub kleksem
bitej śmietany i posypane dowolnymi
owocami (ja użyłam
borówek i
malin).Smacznego :)