Wykonanie
Pewnie większość z Was ma zazwyczaj w domu składniki potrzebne na wykonanie takich lanych
faworków, tylko nawet o tym nie wie! Chruściki te "chodziły" za mną już od zeszłego roku, ale nie mogłam się zmobilizować, gdyż byłam pewna, że wykonanie zajmie mi bardzo bardzo dużo czasu. A tu, nie dość że są bardzo szybkie w wykonaniu to jeszcze wszystkie składniki miałam w domu dosłownie na wyciągnięcie ręki :)
Faworki takie okazały się niesamowicie smaczne. Jeżeli zrobimy je bardzo cienkie to będą kruche ale jednocześnie delikatne i miękkie. Jeżeli natomiast wlejemy je ciut grubszym strumieniem na gorący tłuszcz, to otrzymamy wyrób podobny w smaku do pączków. Ja
będę smażyć z pewnością je ponownie w Tłusty Czwartek, bo chrusty są obłędne w smaku.Z podanych składników zapełnimy chrustami talerz obiadowy.Składniki:3
jajkapół opakowania
cukru waniliowego - 16 g200 g
mąki pszennej tortowej150 ml
mlekaszczypta
soli25 ml
spirytusucukier puderolej do smażeniaWykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka utrzeć niemal na biało z
cukrem waniliowym, dolać
mleko, dwie łyżeczki
spirytusu a następnie stale miksując stopniowo dodawać
mąkę. Teraz do masy dodać ubite
białka, jednak na najniższych obrotach miksera. Ciasto jest ciut bardziej geste niż to na naleśniki.W szerokim rondlu rozgrzać
olej, wystarczy nalać go na wysokość 3 cm. Dolać do niego resztkę
spirytusu.
Olej bardzo dobrze rozgrzać, tak jak na frytki (temp. 180 stopni).Chrusty wlewać na
olej np. szprycą do kremów, rękawem cukierniczym, butelką z "dziubkiem". Można także posłużyć się woreczkiem foliowym. Smażyć na złoty kolor rumieniąc z obu stron.Posypać
cukrem pudrem! I cieszyć się smakiem, smacznego! :)Obserwuj bloga przez FB oraz Instagram .