ßßß Cookit - przepis na Lane faworki, inaczej wężowe chrusty.

Lane faworki, inaczej wężowe chrusty.

nazwa

Wykonanie

Pewnie większość z Was ma zazwyczaj w domu składniki potrzebne na wykonanie takich lanych faworków, tylko nawet o tym nie wie! Chruściki te "chodziły" za mną już od zeszłego roku, ale nie mogłam się zmobilizować, gdyż byłam pewna, że wykonanie zajmie mi bardzo bardzo dużo czasu. A tu, nie dość że są bardzo szybkie w wykonaniu to jeszcze wszystkie składniki miałam w domu dosłownie na wyciągnięcie ręki :)
Faworki takie okazały się niesamowicie smaczne. Jeżeli zrobimy je bardzo cienkie to będą kruche ale jednocześnie delikatne i miękkie. Jeżeli natomiast wlejemy je ciut grubszym strumieniem na gorący tłuszcz, to otrzymamy wyrób podobny w smaku do pączków. Ja będę smażyć z pewnością je ponownie w Tłusty Czwartek, bo chrusty są obłędne w smaku.
Z podanych składników zapełnimy chrustami talerz obiadowy.
Składniki:
3 jajka
pół opakowania cukru waniliowego - 16 g
200 g mąki pszennej tortowej
150 ml mleka
szczypta soli
25 ml spirytusu
cukier puder
olej do smażenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć niemal na biało z cukrem waniliowym, dolać mleko, dwie łyżeczki spirytusu a następnie stale miksując stopniowo dodawać mąkę. Teraz do masy dodać ubite białka, jednak na najniższych obrotach miksera. Ciasto jest ciut bardziej geste niż to na naleśniki.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, wystarczy nalać go na wysokość 3 cm. Dolać do niego resztkę spirytusu. Olej bardzo dobrze rozgrzać, tak jak na frytki (temp. 180 stopni).
Chrusty wlewać na olej np. szprycą do kremów, rękawem cukierniczym, butelką z "dziubkiem". Można także posłużyć się woreczkiem foliowym. Smażyć na złoty kolor rumieniąc z obu stron.
Posypać cukrem pudrem! I cieszyć się smakiem, smacznego! :)
Obserwuj bloga przez FB oraz Instagram .
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2016/01/lane-faworki-inaczej-wezowe-chrusty.html