Wykonanie
Szybkie do zrobienia, jeszcze szybsze do pochłonięcia. Przepis znaleziony u Irmy . Z podanych proporcji wychodzi około 12 sztuk.
200 gramów
mąki pszennej ( najlepiej tortowej)25 gramów
drożdży2 kopiaste łyżki
cukru1 płaska łyżka
cukru waniliowego1
jajo1 łyżeczka
spirytusu3/4 szklanki ciepłego
mleka ( takiego w temperaturze ciała)szczypta
soliokoło 0,5 litra
oleju do smażenia
cukier puderDrożdże rozprowadzić w
mleku, dodać 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki, wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Do głębokiej miski przesiać
mąkę, dodać resztę
cukru,
jajko,
cukier waniliowy, zaczyn,
spirytus i
sól, zmiksować wszystko na gładką masę ( konsystencją będzie przypominać gęstą
śmietanę).Miskę przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 - 60 minut ( ma zwiększyć swoją objętość minimum 3 - krotnie).W rondlu rozgrzać
olej, nabierać porcje ciasta wielkości 1 łyżki, smażyć na rumiano z obu stron (racuszki mają swobodnie pływać w
oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu posypać obficie
cukrem pudrem.RADA: Ciasto będzie łatwiej odchodziło od łyżki, kiedy będziemy ją zamaczać w szklance z zimną
wodą.