ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: racuchy jak pączki

z cukrem pudrem: racuchy jak pączki

nazwa

Wykonanie

Szybkie do zrobienia, jeszcze szybsze do pochłonięcia. Przepis znaleziony u Irmy . Z podanych proporcji wychodzi około 12 sztuk.
200 gramów mąki pszennej ( najlepiej tortowej)
25 gramów drożdży
2 kopiaste łyżki cukru
1 płaska łyżka cukru waniliowego
1 jajo
1 łyżeczka spirytusu
3/4 szklanki ciepłego mleka ( takiego w temperaturze ciała)
szczypta soli
około 0,5 litra oleju do smażenia
cukier puder
Drożdże rozprowadzić w mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do głębokiej miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, jajko, cukier waniliowy, zaczyn, spirytus i sól, zmiksować wszystko na gładką masę ( konsystencją będzie przypominać gęstą śmietanę).
Miskę przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 - 60 minut ( ma zwiększyć swoją objętość minimum 3 - krotnie).
W rondlu rozgrzać olej, nabierać porcje ciasta wielkości 1 łyżki, smażyć na rumiano z obu stron (racuszki mają swobodnie pływać w oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu posypać obficie cukrem pudrem.
RADA: Ciasto będzie łatwiej odchodziło od łyżki, kiedy będziemy ją zamaczać w szklance z zimną wodą.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/10/racuchy-jak-paczki.html