ßßß
Składniki:2 pomarańcze; dokładnie umyte6 jajek250 g cukru pudru1 łyżeczka olejku pomarańczowego200 g zmielonych migdałów100 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:500-600 ml śmietany kremówki (double cream)2 kopiaste łyżki cukru pudrucukier z waniliąCałe pomarańcze gotuj przez 2 godziny lub do czasu aż będą miękkie. W trakcie gotowania uzupełniaj wodę. *na zdjęciu są 3 pomarańcze, ale do ciasta dałam 2*Ugotowane pomarańcze pokrój na kawałki i zmiksuj w malakserze.
Żółtka ubij z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym na kremową masę.
Połącz masę z żółtek i zmiksowane pomarańcze.
W miseczce wymieszaj migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajeczno - pomarańczowej i dokładnie wymieszaj łopatką.
Białka ze szczyptą soli, ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy. Piecz godzinę w 180 °C. Po ostudzeniu ciasto wyjmij z formy i odwróć do góry spodem.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Posmaruj wierzch i boki ciasta.
SMACZNEGO!!!





źródło: ze zmianami - Ciasto Pomarańczowe