ßßß
Ciasto ozdobiłam włanej roboty kandyzowaną skórką pomarańczową i ubitą śmietaną.
Poniżej przepis prosto z książki."Bez mąki, a więc nie utuczy ani pociechy, ani was. Polecane szczególnie osobom, które lubiąwilgotne ciasta. Spróbujcie.Musicie mieć:2 pomarańcze, gotowane w całości przez dwie godziny wraz ze skórką6 jajek250 g cukru pudru1 łyżeczkę olejku pomarańczowego300 g zmielonych migdałów1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 160–180˚C. Zmiksować ostudzone, ugotowane pomarańcze. Ubić 6 żółtek z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym. Połączyć z owocami, dodać migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubić na sztywną pianę białka jajek i dodać do masy. Piec przez godzinę. Można udekorować konfiturami, świeżymi owocami i listkami mięty albo na wierzchurozsmarować pyszny krem własnej roboty i własnego pomysłu."