Wykonanie
Serniczki z
białą czekoladą i
bakaliami to małe słodkie babeczki, idealne jako poczęstunek dla gości w czasie nadchodzących świąt. Łączą w sobie smak
cynamonu i różnorodnych
bakalii, a dodatek
białej czekolady sprawia, że ich wnętrze jest kremowe, wręcz rozpływające się w ustach. Wierzch serniczków zwieńcza mój ulubiony frosting z
białej czekolady i ubitej słodkiej
śmietanki oraz kolorowe
bakalie, które pięknie kontrastują z bielą polewy.Z poniższego przepisu wychodzi 9 małych serniczków .
Składniki:SPÓD3-4 (25g)
herbatniki15g
masła2-3 łyżeczki zmielonych
orzechów włoskich1/3 łyżeczki
cynamonuMASA SEROWA300g
twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie Piątnica)50g
śmietany 18%50g
białej czekolady3 łyżki domowego
cukru waniliowego1
jajko2 łyżeczki (10g)
mąki pszennej60g
bakalii (u mnie po równo
suszone morele,
daktyle,
rodzynki, kandyzowane
wiśnie,
orzechy włoskie i
migdały)FROSTING70ml
śmietanki 30%35g
białej czekoladyWykonanie:SPÓD- formę na muffiny wyłożyć 9 papilotkami-
herbatniki rozdrobnić na piasek, dodać zmielone
orzechy, roztopione
masło i
cynamon, wymieszać, wyłożyć po około łyżeczce na dno papilotek, lekko ugnieść, aby utworzyć spód- papilotki schłodzić krótko w lodówce
MASA SEROWA- składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej (należy je wyjąć 2-3 godziny wcześniej z lodówki)-
bakalie zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić, ostudzić- ostudzone
bakalie pokroić na bardzo drobną kostkę, także
rodzynki, oprószyć 1 łyżeczką
mąki- do miski przełożyć
twaróg,
śmietanę,
jajko, domowy
cukier waniliowy oraz 1 łyżeczkę
mąki, składniki krótko zmiksować lub wymieszać, np. ręczną trzepaczką-
białą czekoladę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce
- do masy serowej dodać oprószone
mąką bakalie oraz rozdrobnioną
czekoladę, składniki dokładnie, ale krótko wymieszać- papilotki ze
spodem z
herbatników wypełnić niemal do pełna masą
serową (zostawić 4-5 mm), wyrównać- serniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni, piec 30-35 minut lub do ścięcia się masy serowej- studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku, serniczki mogą podczas pieczenia lekko wyrosnąć, a podczas stygnięcia lekko opaść- ostudzone serniczki przełożyć do szczelnego pojemnika, schłodzić przez kilka godzin lub całą noc w lodówce
FROSTING- przygotować
bakalie do dekoracji, u mnie to przekrojone na pół kandyzowane
wiśnie, połówki
orzechów włoskich oraz kawałki
suszonych moreli-
białą czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej (należy uważać, żeby nie przypalić
czekolady, najlepiej podgrzewać kilka sekund i za każdym razem sprawdzać stan rozpuszczenia) lub w kąpieli
wodnej, lekko przestudzić- dobrze schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno- do lekko ciepłej
czekolady dodać ubitą
śmietankę, energicznie wymieszać, żeby nie porobiły się grudki z
czekolady- należy uważać, żeby
czekolada nie była zbyt ciepła, bo może rozrzedzić ubitą
śmietanę, ani za zimna - może się zbrylić w
kontakcie z zimną
śmietaną- na wierzch każdego serniczka nałożyć po 1-2 łyżeczki gotowego kremu, na nim delikatnie ułożyć
bakalie- udekorowane serniczki ponownie schłodzić, co najmniej przez kilka godzin lub przez całą noc