ßßß
Składniki:SPÓD3-4 (25g) herbatniki15g masła2-3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich1/3 łyżeczki cynamonuMASA SEROWA300g twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie Piątnica)50g śmietany 18%50g białej czekolady3 łyżki domowego cukru waniliowego1 jajko2 łyżeczki (10g) mąki pszennej60g bakalii (u mnie po równo suszone morele, daktyle, rodzynki, kandyzowane wiśnie, orzechy włoskie i migdały)FROSTING70ml śmietanki 30%35g białej czekolady
Wykonanie:SPÓD- formę na muffiny wyłożyć 9 papilotkami- herbatniki rozdrobnić na piasek, dodać zmielone orzechy, roztopione masło i cynamon, wymieszać, wyłożyć po około łyżeczce na dno papilotek, lekko ugnieść, aby utworzyć spód- papilotki schłodzić krótko w lodówce
MASA SEROWA- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej (należy je wyjąć 2-3 godziny wcześniej z lodówki)- bakalie zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić, ostudzić- ostudzone bakalie pokroić na bardzo drobną kostkę, także rodzynki, oprószyć 1 łyżeczką mąki- do miski przełożyć twaróg, śmietanę, jajko, domowy cukier waniliowy oraz 1 łyżeczkę mąki, składniki krótko zmiksować lub wymieszać, np. ręczną trzepaczką- białą czekoladę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce
- do masy serowej dodać oprószone mąką bakalie oraz rozdrobnioną czekoladę, składniki dokładnie, ale krótko wymieszać- papilotki ze spodem z herbatników wypełnić niemal do pełna masą serową (zostawić 4-5 mm), wyrównać- serniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni, piec 30-35 minut lub do ścięcia się masy serowej- studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku, serniczki mogą podczas pieczenia lekko wyrosnąć, a podczas stygnięcia lekko opaść- ostudzone serniczki przełożyć do szczelnego pojemnika, schłodzić przez kilka godzin lub całą noc w lodówce
FROSTING- przygotować bakalie do dekoracji, u mnie to przekrojone na pół kandyzowane wiśnie, połówki orzechów włoskich oraz kawałki suszonych moreli- białą czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej (należy uważać, żeby nie przypalić czekolady, najlepiej podgrzewać kilka sekund i za każdym razem sprawdzać stan rozpuszczenia) lub w kąpieli wodnej, lekko przestudzić- dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno- do lekko ciepłej czekolady dodać ubitą śmietankę, energicznie wymieszać, żeby nie porobiły się grudki z czekolady
- należy uważać, żeby czekolada nie była zbyt ciepła, bo może rozrzedzić ubitą śmietanę, ani za zimna - może się zbrylić w kontakcie z zimną śmietaną- na wierzch każdego serniczka nałożyć po 1-2 łyżeczki gotowego kremu, na nim delikatnie ułożyć bakalie- udekorowane serniczki ponownie schłodzić, co najmniej przez kilka godzin lub przez całą noc