Wykonanie

Tradycyjny wiedeński strudel, popularny zwłaszcza w Austrii, a uwielbiany przez Niemców. Najlepiej smakuje podany na ciepło z
bitą śmiataną, sosem
waniliowym lub
lodami, choć nam smakuje najbardziej bez żadnych dodatków. Zamiast pieczenia pierniczków, za którymi nie przepadamy, upiekłam strudel. Przepis wypatrzyłam już dawno temu i doczekał się realizacji. Mój domowy "tester" niecierpliwie czekał już na ciasto z
jabłkami. Także spełniłam życzenie
męża i jednocześnie wypróbowałam nowy przepis.Nie, nie miałam do tej
pory w świątecznym menu ciasta z
jabłkami. Chociaż to, z dużą ilością
orzechów i
żurawiny wpasowałoby się w świąteczne klimaty idealnie. Strudel jest mięciutki, aromatyczny, wilgotny, po prostu pyszny. Niezwykle prosty do zrobienia, bo ciasto jest genialne do współpracy. Także gorąco polecam!Sama
będę powtarzać ten przepis wielokrotnie, to pewne.

Składniki na ciasto - 1 ogromny 0 , 5 m strudel300 g
mąki +
mąka do podsypania60 g
cukru1 szczypta
soli1,5 łyżki skórki startej z
cytryny150 ml
mleka1 łyżeczka suchych
drożdży ( 20 g świeżych)50 g
masłaSkładniki na nadzienie :1,2 kg kwaśnych
jabłek ( np. boskop, szara reneta)

2 łyżki
cukru pudru100 g
orzechów włoskich100 g
suszonej żurawiny1 łyżka
cynamonu50 g
cukru50 g amarettini (włoskie
ciasteczka)1
żółtko + 1 łyżka
mleka na glazuręWykonanie:°
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim
masło. Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać, umieścić w misie robota, wlać
mleko z
masłem i wyrabiać około 10 minut, do powstania gładkiego, elastycznego ciasta. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.°
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki. Skropić
sokiem z cytryny.° Na patelni rozpuścić 1 łyżkę
cukru pudru, dorzucić
orzechy włoskie i podprażyć. Odłożyć do wystudzenia.° Wystudzone
orzechy i
żurawinę posiekać. Wymieszać razem z
jabłkami,
cynamonem i
cukrem.° Rozkruszyć amerettini.° Nastawić piekarnik na 180° C.° Na omączonym blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 50x40 cm. Rozkruszyć amarettini. Równomiernie rozłożyć
jabłka, pozostawiając dookoła wolny 2-4 cm rant.Boki ciasta założyć do środka i od dłużego
boku zrolować.° Strudel ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po przekątnej, złączeniem do dołu. Posmarować
jajkiem rozbełtanym z 1 łyżką
mleka.° Piec 40-45 minut w 180° C, aż się ładnie zrumieni. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem. Życzę smacznego!Całość to 12 porcji: 1 porcja to 330 kcal i zawiera 47 g węglowodanów, 6 g
białka, 11 g tłuszczuPrzepis pochodzi z magazynu "Das Koch Rezept".