Wykonanie
Składniki:-1 kg
jabłek-7 dkg
cukru-7 dkg
miodu-garść
włoskich orzechów-sok z jednej
cytryny-3 dkg
masła-
cynamon-4 szklanki
mąki-5 dkg
drożdży-3
żółtka oraz jedno
jajko do smarowania-3 łyżki
cukru-300 ml ciepłego
mleka-10 dkg
masła-szczypta
soli-aromat
Jabłka obieramy ze skórek, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.Skrapiamy
sokiem z cytryny.
W garnku karmelizujemy
cukier i
miód.
Dodajemy połowę
jabłek i gotujemy, aż się rozpadną.
W międzyczasie przygotowujemy rozczyn z
drożdży,
cukru,
mąki i
mleka.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do garnka dosypujemy pozostałe
jabłka i gotujemy ok. 10 minut.
Dodajemy
masło,
cynamoni rozdrobnione
orzechy.Mieszamy i masa
jabłkowa jest gotowa.
Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe
mleko,
sól, aromat,
żółtka i wyrabiamy ciasto.Na koniec dodajemy roztopione
masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia
masła.Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło.
Przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na ok. 1/2 cm.
Ciasto tniemy na kwadraty.
Na każdy nakładamy masę
jabłkową i zlepiamy brzegi.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15 minut ( do zrumienienia ).
Smacznego!