Wykonanie
Nazwa może zmylić , a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne ,
daje taki fajny
miodowy posmak.


Temp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia: ok. 40 minutźródło : "gotujmy.pl"Składniki:500 g
mąki3
jajka2
żółtka1/2 szkl.
oliwy2 łyżki
cukrusok z 1/2
cytrynyszczypta
soli30 g
drożdżyNadzienie:150 g
masła3 łyżki
miodu3 łyżki
cukrucukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl.
mleka.Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn
drożdżowy.Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie.Nadzienie:Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na puch.W trakcie ucierania dodać stopniowo
miód i
cukier waniliowy.Ciasto podzielić na 7 równych części i rozwałkować na długie prostokąty.Każdy z prostokątów posmarować przygotowanym nadzieniem.Następnie złożyć na pół , aby powstał węższy prostokąt.Paski ciasta bardzo dobrze skleić , aby w trakcie pieczenia się nie rozkleił i żeby nie wypłynęło całe nadzienie.Każdy pasek zwijać w pączek róży.Dużą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej luźno róże z ciasta. ( w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość)

Piec ok. 40 minut w temp. 180 C . W przypadku zbytniego zarumienienia podczas pieczenia, zasłonić pergaminem.Smacznego