ßßß Cookit - przepis na Włoska babka

Włoska babka

nazwa

Wykonanie

Nazwa może zmylić , a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne , daje taki fajny miodowy posmak.
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia: ok. 40 minut
źródło : "gotujmy.pl"
Składniki:
500 g mąki
3 jajka
2 żółtka
1/2 szkl. oliwy
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
30 g drożdży
Nadzienie:
150 g masła
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka.
Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy.
Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch.
W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy.
Ciasto podzielić na 7 równych części i rozwałkować na długie prostokąty.
Każdy z prostokątów posmarować przygotowanym nadzieniem.
Następnie złożyć na pół , aby powstał węższy prostokąt.
Paski ciasta bardzo dobrze skleić , aby w trakcie pieczenia się nie rozkleił i żeby nie wypłynęło całe nadzienie.
Każdy pasek zwijać w pączek róży.
Dużą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej luźno róże z ciasta. ( w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość)
Piec ok. 40 minut w temp. 180 C . W przypadku zbytniego zarumienienia podczas pieczenia, zasłonić pergaminem.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/05/woska-babka.html