ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy zawijaniec mocno cynamonowy

Drożdżowy zawijaniec mocno cynamonowy

nazwa

Wykonanie

Tak więc i ja się w końcu skusiłam na drożdżowego zawijańca :)
Widziałam jak dziewczyny na blogach pięknie pieką i pozazdrościłam im :)
W oryginalnym przepisie była masa krówkowa ale ja zamieniłam ją na miód, powidła, migdały i orzechy.
Pysznie smakuje na śniadanie lub do kawki.
Składniki:
0,5 kg mąki
20g drożdży
szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
80g masła
jajko
0,5 łyżeczki soli
Na jednego zawijańca:
płaska łyżeczka cynamonu
5 czubatych łyżek dość gęstego miodu
0,5 szklanki obranych, pokrojonych orzechów włoskich
Na drugiego zawijańca:
5 łyżek powideł śliwkowych
3 czubate łyżki płatków migdałowych
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i z łyżeczką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczam i odstawiam aby wystygło.
Następnie w misce mieszam ze sobą mąkę, cukier, sól, jajo oraz dodaję ostudzone masło z wyrośniętymi drożdżami. Ugniatam ciasto ręką na puszystą masę - gdy mi się zbytnio klei podsypuję mąką. Przykrywam całość serwetką i odstawiam na ok 2h aż nam urośnie. Następnie bierzemy nasze ciasto i na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek - w miarę prostokątny. Z tej porcji wyjdą nam dwie dość spore "chałki". Tak więc rozwałkowane ciasto przekrajam na pół wzdłuż. Połowę smaruję miodem wg uznania - mój miód był dość gęsty. Płynny miód niestety będzie nam się wylewał. Na ciasto rozsypałam również orzechy dość drobno posiekane i obsypałam solidnie cynamonem. Drugą połowę posmarowałam powidłami śliwkowymi i posypałam płatkami migdałowymi. Każdą połówkę zawijam w rulon. Jeden rulon - jedna chałka. Oba rulony przecinam na pół wzdłuż i te dwa paski zwijam razem w warkocz.
Takie warkocze odstawiam również na godzinkę aby wyrosły.
Przed upieczeniem smaruję wierzch rozbełtanym żółtkiem.
Piekę przez około 30-40 minut w 180C.
Smacznego
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2012/11/drozdzowy-zawijaniec-mocno-cynamonowy.html