Wykonanie
Superkrucha szarlotka

Składniki5
żółtek ugotowanych na twardo500 g
mąki krupczatki250 g
masła150 g
cukru pudru1 kg
jabłek1 łyżeczka
cynamonu2-3 łyżeczki
cukruCzas przygotowania: 10 min plus 10 min chłodzenie ciasta plus 50 min pieczeniePrzepis na: Superkrucha szarlotkaSzarlotka na kruchym cieście – jedna z tych potraw, przy których chyba powinnam słuchać muzyki relaksacyjnej. Ciasto powinno być zagniatane szybko i jeszcze chwilę chłodzić się w lodówce. Tymczasem najpierw nie chce się kleić, a później się okazuje, że zamiast dłoni mam chyba grzejniki. I jak się nie zirytować? A z drugiej strony jakie to pyszne… ;)Dzisiaj się zebrałam do pieczenia, rzuciłam w kąt całą inną pracę. I już wszystko było gotowe, ciasto wyjęte z piekarnika, wchodzę do kuchni i mało trupem nie padłam. Po gorącym cieście śladu brak. A jednak chciałam Wam pokazać je na zdjęciach. I co było robić? Drugi raz ta sama zabawa, żeby pustką dzisiejszy wpis nie świecił :)A teraz do rzeczy. Zaczynam od ugotowania i wystudzenia jaj –
białko można zużyć choćby na kanapkę, mnie są potrzebne
żółtka. Kiedy
jaja stygną, siekam
masło, mieszając je jednocześnie z
mąką krupczatką. Następnie przecieram
żółtka przez sitko i dodaję do
mąki. Jeszcze
cukier puder. W miarę szybko zagniatam ciasto i formuję z niego dwie kule. Każdą zawijam w folię spożywczą i wkładam na 10 minut do lodówki.Ciasto się chłodzi, a ja wykładam spód tortownicy (średnica 26 cm) papierem do pieczenia. Nastawiam piekarnik na 220 st. C – niech się grzeje.Wyciągam jedną kulę i rozwałkowuję ją – jeśli ciasto za szybko się nagrzeje, będzie ciężko. Ale wtedy frustrację chowam do kieszeni i rozciągam ciasto palcami po dnie tortownicy, żeby je wyrównać. Następnie ciasto muszę nieco podpiec – można je w tym momencie lekko ponakłuwać widelcem, żeby nie powstał z niego balon. To podpiekanie trwa około 15 minut.W tym czasie obieram
jabłka i ścieram je na grubych oczkach. Jeśli są kwaśne, dodaję nieco
cukru, jeśli dość słodkie, wystarczy doprawić je samym
cynamonem.Wyciągam ciasto z piekarnika i zostawiam na chwilkę, żeby odrobinę przestygło, po czym wykładam warstwę
jabłek. Dzisiaj miałam wyjątkowo soczyste, więc przekładałam je tak, aby nie wlewać soku.Jeszcze druga warstwa ciasta – wałkuję drugą kulę i kładę na jabłkach tak, aby szczelnie je przykrywało. Temperaturę w piekarniku zmniejszam do 200 st. C i piekę ciasto, aż uzyska złotobrązowy kolor – u mnie trwało to mniej więcej 35 minut.Po tym czasie wyciągam ciasto i
daję je na kratkę do studzenia lub "zawieszam"
między dwiema deskami do krojenia. Najważniejsze, żeby dno tortownicy mogło oddychać.Ostatecznie ciasto mam i nie omieszkam spożyć go z
winem. Dzisiaj jeszcze jedna degustacja
wina Celebro (facebook.com/KlubCelebro). Przyznam, że spróbowałam jeszcze przed
ciastem ;) Jeśli lubicie wyraziste,
różowe wina, to powinno Wam zasmakować. Ciasto jest dość słodkie, więc nieco ostrzejsze
wino podkreśla subtelność ciasta. Smacznego!




Podobne przepisyMazurek staropolski
Tarta z prażonymi
jabłkami
Szarlotka z kruszonkąKruche
ciastka cytrynowe
Szarlotka urodzinowa bloga