Wykonanie

Idealne ciasto na lato, to ciasto z
jagodami.
Jagodom doprawdy trudno się oprzeć. Moje ciasto jest mocno
jagodowe, dodatkowo przekładane przepysznym kremem
jagodowym. Bazą kremu jest
twarożek, zatem zawiera minimalną ilość tłuszczu. Można się nim bezkarnie objadać. Świetne małe co nieco do popołudniowej
kawki. Ciasto upiekłam w małej foremce o przekroju 20 cm.Składniki :

200 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniasól2
jajka M100 g
brązowego cukru125 g
jogurtu z pełnego
mleka225 g
jagódSkładniki na krem :150 g
twarożku
1/2 bio-
cytryny3 łyżki
cukru1 paczuszka
cukru wanilowego150 g
śmietany kremówki1 op. Sahnefestiger (usztywniacza do
śmietany)3 łyżki
konfitury jagodowej1 łyżka
cukru pudruWykonanie:Włączyć piekarnik i nastawić na 190 ° C.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę. Wmieszać
jogurt.
Mąkę i 125 g
jagód wmieszać przy pomocy szpatułki, bez użycia miksera, inaczej ciasto podobnie jak przy muffinkach będzie twarde.Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 25-30 minut. Ostudzić na kratce.Gdy ostygnie przciąć w poprzek na dwie części. Dolną pozostawić większą. Górną podzielić na 8 równych części.Sparzyć
cytrynę. Zerzeć
skórkę z cytryny i wycisnąć 2 łyżki soku.
Twarożek,
cukier,
skórkę cytrynową z
sokiem i
cukier waniliowy wymieszać mikserem .
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z masą
serową.
Konfiturę wymieszać z resztą
jagód.Masę
serową rozsmarować na spodzie ciasta. Na krem nałożyć
konfiturę z
jagodami i lekko pomarmurkować (porobić esy-floresy, by masy się lekko wymieszały).Nałożyć podzieloną na części górę. Posypać
cukrem pudrem. Życzę smacznego!1 porcja ciasta to 316 kcal i zawiera: 8 g
białka, 8 g tłuszczu, 50 g weglowodanów