ßßß Cookit - przepis na Jagodowe ciasto jogurtowe-Heidelbeerkuchen

Jagodowe ciasto jogurtowe-Heidelbeerkuchen

nazwa

Wykonanie

Idealne ciasto na lato, to ciasto z jagodami. Jagodom doprawdy trudno się oprzeć. Moje ciasto jest mocno jagodowe, dodatkowo przekładane przepysznym kremem jagodowym. Bazą kremu jest twarożek, zatem zawiera minimalną ilość tłuszczu. Można się nim bezkarnie objadać. Świetne małe co nieco do popołudniowej kawki. Ciasto upiekłam w małej foremce o przekroju 20 cm.
Składniki :
200 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
2 jajka M
100 g brązowego cukru
125 g jogurtu z pełnego mleka
225 g jagód
Składniki na krem :
150 g twarożku
1/2 bio-cytryny
3 łyżki cukru
1 paczuszka cukru wanilowego
150 g śmietany kremówki
1 op. Sahnefestiger (usztywniacza do śmietany)
3 łyżki konfitury jagodowej
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Włączyć piekarnik i nastawić na 190 ° C.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wmieszać jogurt. Mąkę i 125 g jagód wmieszać przy pomocy szpatułki, bez użycia miksera, inaczej ciasto podobnie jak przy muffinkach będzie twarde.
Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25-30 minut. Ostudzić na kratce.
Gdy ostygnie przciąć w poprzek na dwie części. Dolną pozostawić większą. Górną podzielić na 8 równych części.
Sparzyć cytrynę. Zerzeć skórkę z cytryny i wycisnąć 2 łyżki soku.
Twarożek, cukier, skórkę cytrynową z sokiem i cukier waniliowy wymieszać mikserem .
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z masą serową.
Konfiturę wymieszać z resztą jagód.
Masę serową rozsmarować na spodzie ciasta. Na krem nałożyć konfiturę z jagodami i lekko pomarmurkować (porobić esy-floresy, by masy się lekko wymieszały).
Nałożyć podzieloną na części górę. Posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!
1 porcja ciasta to 316 kcal i zawiera: 8 g białka, 8 g tłuszczu, 50 g weglowodanów
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/07/jagodowe-ciasto-jogurtowe_11.html