Wykonanie
Dzisiaj oddaję w Wasze ręce przepis na torcik
jagodowy. Pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach. Jeśli lubicie
jagody, ten przepis jest właśnie dla Was. Przetestujcie, a na pewno się nie zawiedziecie! :-)Potrzebujemy - tortownica 24 cm:Ciasto:2
jajka5 łyżek
cukrucukier waniliowy2/3 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:2 szklanki
mlekaszklanka kremówki5 łyżeczek
cukru3 łyżeczki
żelatynyskórka otarta z jednej
cytrynyjagody (im więcej tym lepiej - u mnie troszkę ponad 300 g)Krok po kroku:
Jagody płuczemy i delikatnie suszymy.Nagrzewamy piekarnik do 175°C.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je z
cukrami na sztywną pianę.Dodajemy
żółtka i przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Dokładnie miksujemy.Wlewamy do tortownicy i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu studzimy i rozcinamy na dwa blaty.Podgrzewamy
mleko, dodajemy do niego
cukier i
skórkę cytrynową.
Żelatynę namaczamy w małej ilości
wody, a gdy spęcznieje, rozpuszczamy ją i dodajemy do
mleka.Schładzamy.Ubijamy kremówkę i dodajemy do tężejącej masy.Składamy torcik: na dno formy wkładamy jeden blat ciasta, rozsmarowujemy na nim połowę kremu i posypujemy połową
jagód. Przykrywamy drugim blatem, wylewamy na niego resztę kremu (ewentualnie możemy odłożyć trochę kremu do dekoracji
boków ciasta) i posypujemy pozostałymi
jagodami.Chłodzimy w lodówce minimum 12 godzin. Ewentualnie w międzyczasie dekorujemy boki ciasta.Smacznego! :-)Wskazówki - dobre rady:Krem dosyć długo tężeje, więc lepiej zacząć robienie ciasta popołudniem, schładzać w lodówce przez noc i podawać następnego dnia.Zanim wlejemy rozpuszczoną
żelatynę do
mlecznej masy, dodajmy odrobinę masy do
żelatyny, a następnie wlejmy całość i dokładnie wymieszajmy - unikniemy wtedy
żelatynowych grudek.Można upiec dwa
biszkopty - ciasto będzie wyższe. Warto wtedy je nasączyć - np.
syropem:
woda,
cukier i
sok z cytryny.