ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj oddaję w Wasze ręce przepis na torcik jagodowy. Pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach. Jeśli lubicie jagody, ten przepis jest właśnie dla Was. Przetestujcie, a na pewno się nie zawiedziecie! :-)
Potrzebujemy - tortownica 24 cm:
Ciasto:
2 jajka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
2/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
2 szklanki mleka
szklanka kremówki
5 łyżeczek cukru
3 łyżeczki żelatyny
skórka otarta z jednej cytryny
jagody (im więcej tym lepiej - u mnie troszkę ponad 300 g)
Krok po kroku:
Jagody płuczemy i delikatnie suszymy.
Nagrzewamy piekarnik do 175°C.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrami na sztywną pianę.
Dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie miksujemy.
Wlewamy do tortownicy i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu studzimy i rozcinamy na dwa blaty.
Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego cukier i skórkę cytrynową.
Żelatynę namaczamy w małej ilości wody, a gdy spęcznieje, rozpuszczamy ją i dodajemy do mleka.
Schładzamy.
Ubijamy kremówkę i dodajemy do tężejącej masy.
Składamy torcik: na dno formy wkładamy jeden blat ciasta, rozsmarowujemy na nim połowę kremu i posypujemy połową jagód. Przykrywamy drugim blatem, wylewamy na niego resztę kremu (ewentualnie możemy odłożyć trochę kremu do dekoracji boków ciasta) i posypujemy pozostałymi jagodami.
Chłodzimy w lodówce minimum 12 godzin. Ewentualnie w międzyczasie dekorujemy boki ciasta.
Smacznego! :-)
Wskazówki - dobre rady:
Krem dosyć długo tężeje, więc lepiej zacząć robienie ciasta popołudniem, schładzać w lodówce przez noc i podawać następnego dnia.
Zanim wlejemy rozpuszczoną żelatynę do mlecznej masy, dodajmy odrobinę masy do żelatyny, a następnie wlejmy całość i dokładnie wymieszajmy - unikniemy wtedy żelatynowych grudek.
Można upiec dwa biszkopty - ciasto będzie wyższe. Warto wtedy je nasączyć - np. syropem: woda, cukier i sok z cytryny.
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/06/torcik-jagodowy.html