ßßß Cookit - przepis na Naleśniki orkiszowe pełnoziarniste z serem, kokosowa nutą i owocam lata

Naleśniki orkiszowe pełnoziarniste z serem, kokosowa nutą i owocam lata

nazwa

Wykonanie

Bardzo zdrowe i smaczne, niby zwykłe naleśniki z serem, jednak niezwykłe. Przy ich smażeniu roznosił się w kuchni cudny, delikatny, kokosowy zapach. Zdrowsze, bo użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnisej. Powstaly jak zwykle przez przypadek i będą na pewno częściej gościć na moim stole. Zostało mi po prostu mleko kokosowe i nie za bardzo wiedziałam jak je spożytkować. Tak wylądowało w naleśnikach.
W smaku naleśników kokos jest ledwo wyczuwalny, jednak przez użycie mleczka kokosowego naleśniki są delikatniejsze w smaku, ach ten zapach przy smażeniu ....Sami spóbujcie!
Przepis na 8 średnich naleśników:
Ciasto naleśnikowe :
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g mleka kokosowego (u mnie 60 % )
150 g zwykłego mleka ( 1,5 % tluszczu)
1 łyżeczka miodu (żeby się zarumieniły)
1 jajko
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie :
300-400 g twarożku + cukier (lub miod) + 2 łyżki jogurtu
owoce: 1 nektarynka, 150 g truskawek, garstka borówki amerykańskiej
sok z 1/2 cytryny lub 1 łyżka octu balsamicznego
Polewa :
150 g malin (u mnie mrożone) - na polewę owocową
1 łyżka cukru lub miodu
2 łyżki oleju do smażenia naleśników
wiórki kokosowe -opcjonalnie
Wykonanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać trzepaczką balonową i odstawić przynajmniej na pół godziny. Dopiero po tym czasie ustalamy ostateczną gęstość ciasta. Gdy mąka napęcznieje może się okazać, że musimy je jednak rozrzedzić. Ciasto musi się swobodnie rozlewać na patelni.
Twarożek wymieszać z jogurtem i cukrem. Odstawić na bok.
Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Odstawić, by się marynowały.
Maliny wrzucić do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i rozgotować. Przetrzeć przez sitko. Tym sosem polać gotowe naleśniki.
Olej do smażenia wlać do kubeczka i przygotować pędzel silikonowy. Rozgrzać patelnię, posmarować olejem przy pomocy pędzla, wylewać chochlą porcje ciasta i usmażyć 8-10 naleśników.
Naleśniki przekładać serem, dodając porcje owoców z marynaty. Zwijać w rulon lub składać w kopertę, polać sosem malinowym. Życzę smacznego!
UWAGI : Dla podbicia kokosowego smaku posypać gotowe naleśniki lekko podprażonymi wiórkami kokosowymi
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/06/nalesniki-orkiszowe-z-kokosowa-nuta-z.html