Wykonanie

Bardzo zdrowe i smaczne, niby zwykłe naleśniki z
serem, jednak niezwykłe. Przy ich smażeniu roznosił się w kuchni cudny, delikatny,
kokosowy zapach. Zdrowsze, bo użyłam
mąki orkiszowej pełnoziarnisej. Powstaly jak zwykle przez przypadek i będą na pewno częściej gościć na moim
stole. Zostało mi po prostu
mleko kokosowe i nie za bardzo wiedziałam jak je spożytkować. Tak wylądowało w naleśnikach.W smaku naleśników
kokos jest ledwo wyczuwalny, jednak przez użycie
mleczka kokosowego naleśniki są delikatniejsze w smaku, ach ten zapach przy smażeniu ....Sami spóbujcie!Przepis na 8 średnich naleśników:Ciasto naleśnikowe :1 szklanka
mąki orkiszowej pełnoziarnistej150 g
mleka kokosowego (u mnie 60 % )150 g zwykłego
mleka ( 1,5 % tluszczu)1 łyżeczka
miodu (żeby się zarumieniły)1
jajko1 łyżka
oleju
1/4 łyżeczki
soliNadzienie :300-400 g
twarożku +
cukier (lub
miod) + 2 łyżki
jogurtuowoce: 1
nektarynka, 150 g
truskawek, garstka
borówki amerykańskiejsok z 1/2
cytryny lub 1 łyżka
octu balsamicznegoPolewa :150 g
malin (u mnie mrożone) - na polewę
owocową1 łyżka
cukru lub
miodu2 łyżki
oleju do smażenia naleśników
wiórki kokosowe -opcjonalnieWykonanie:Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać trzepaczką balonową i odstawić przynajmniej na pół godziny. Dopiero po tym czasie ustalamy ostateczną gęstość ciasta. Gdy
mąka napęcznieje może się okazać, że musimy je jednak rozrzedzić. Ciasto musi się swobodnie rozlewać na patelni.
Twarożek wymieszać z
jogurtem i
cukrem. Odstawić na bok.
Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z
cukrem i
sokiem z cytryny lub
octem balsamicznym. Odstawić, by się marynowały.
Maliny wrzucić do rondelka, dodać
cukier,
sok z cytryny i rozgotować. Przetrzeć przez sitko. Tym sosem polać gotowe naleśniki.
Olej do smażenia wlać do kubeczka i przygotować pędzel silikonowy. Rozgrzać patelnię, posmarować
olejem przy pomocy pędzla, wylewać chochlą porcje ciasta i usmażyć 8-10 naleśników.Naleśniki przekładać
serem, dodając porcje
owoców z marynaty. Zwijać w rulon lub składać w kopertę, polać
sosem malinowym. Życzę smacznego!UWAGI : Dla podbicia
kokosowego smaku posypać gotowe naleśniki lekko podprażonymi wiórkami kokosowymi