ßßß Cookit - przepis na Naleśniki pełnoziarniste z "ruskim" nadzieniem ziemniaczano-serowym

Naleśniki pełnoziarniste z "ruskim" nadzieniem ziemniaczano-serowym

nazwa

Wykonanie

Lubicie "ruskie " nadzienie pierogowe, a nie macie cierpliwości lepić pierogów? Jest alternatywa, pyszne nadzienie pierogowe w naleśnikach.
Do naleśnikow możesz spokojnie użyć 100 % razowej mąki drobno mielonej. Nie dość, ze danie zyska na smaku, to i dodatkowo na wartości. Mąka ciemniejsza, najlepiej razowa zawiera więcej prozdrowotnych składników, takich jak błonnik, czy sole mineralne. Dodatkowo część mąki możesz zastąpić otrębami. Wtedy ciasto nabierze juz innego charakteru, będzie wyraźnie "razowe" w smaku, a drobinki wyczuwalne podczas jedzenia. Moje są tym razem bez dodatku otrąb.
Składniki na naleśniki :
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej
1 szklanka mleka i trochę (około 300 ml)
1szklanka wody mineralnej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
łyżka oleju
Nie ma potrzeby używania miksera. Do mąki wbić jajka, powoli dolewać mleko z wodą (lub samego mleka, jak kto woli ) i mieszać rózgą, by nie utworzyły się grudki. Z tej porcji upieczesz 12 średnich naleśników. Ciasto odstawić na 1 godzinę, żeby odpoczęło. W tym czasie też mąka mocno napęcznieje, a ciasto zgęstnieje. Przed pieczeniem należy skorygować gęstość ciasta.
Składniki na farsz :
około 60 dkg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
około 25 dkg twarogu
jedna cebula, drobniutko pokrojona i przyrumieniona na maśle klarowanym
sól, pieprz do smaku
majeranek jeśli lubisz
WYKONANIE :
Do lekko przestudzonych ziemniaków dodać twaróg, cebulkę i przyprawy. Połączyć, wyrabiając na gładką masę, najlepiej to zrobić po prostu ręką.
Rozgrzaną patelnię przy pomocy pędzla smarować masłem klarowanym i smażyć kolejno naleśniki, do wyczerpania ciasta.
Smarować przygotowanym farszem. Składać w koperty. Układać po 4-ry na patelni i przysmażyć na chrupiąco. Do tego zimny kefir, pycha! Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/02/nalesnik-orkiszowe-z-nadzieniem.html