Wykonanie
Lubicie "ruskie " nadzienie pierogowe, a nie macie cierpliwości lepić pierogów? Jest alternatywa, pyszne nadzienie pierogowe w naleśnikach.Do naleśnikow możesz spokojnie użyć 100 %
razowej mąki drobno mielonej. Nie dość, ze danie zyska na smaku, to i dodatkowo na wartości.
Mąka ciemniejsza, najlepiej razowa zawiera więcej prozdrowotnych składników, takich jak błonnik, czy
sole mineralne. Dodatkowo część
mąki możesz zastąpić
otrębami. Wtedy ciasto nabierze juz innego charakteru, będzie wyraźnie "
razowe" w smaku, a drobinki wyczuwalne podczas jedzenia. Moje są tym razem bez dodatku
otrąb.Składniki na naleśniki :2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej1 szklanka
mleka i trochę (około 300 ml)1szklanka
wody mineralnej1/2 łyżeczki
soli2
jajkałyżka
olejuNie ma potrzeby używania miksera. Do
mąki wbić
jajka, powoli dolewać
mleko z
wodą (lub samego
mleka, jak kto woli ) i mieszać rózgą, by nie utworzyły się grudki. Z tej porcji upieczesz 12 średnich naleśników. Ciasto odstawić na 1 godzinę, żeby odpoczęło. W tym czasie też
mąka mocno napęcznieje, a ciasto zgęstnieje. Przed pieczeniem należy skorygować gęstość ciasta.
Składniki na farsz :około 60 dkg ugotowanych
ziemniaków przeciśniętych przez praskęokoło 25 dkg
twarogujedna
cebula, drobniutko pokrojona i przyrumieniona na
maśle klarowanym
sól,
pieprz do smaku
majeranek jeśli lubiszWYKONANIE :Do lekko przestudzonych
ziemniaków dodać
twaróg,
cebulkę i
przyprawy. Połączyć, wyrabiając na gładką masę, najlepiej to zrobić po prostu ręką.Rozgrzaną patelnię przy pomocy pędzla smarować
masłem klarowanym i smażyć kolejno naleśniki, do wyczerpania ciasta.Smarować przygotowanym farszem. Składać w koperty. Układać po 4-ry na patelni i przysmażyć na chrupiąco. Do tego zimny
kefir, pycha! Smacznego!